Miljöminister Esben Lunde Larsen (t v) och utbilningsminister Sören Pind lämnar Danmarks regering. Foto: TT arkiv

Regeringsombildning i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Två danska ministrar lämnade på tisdagen sina poster. Statsminister Lars Lökke Rasmussen kommer därmed att ombilda regeringen.

Venstre-politikern och miljöminister Esben Lunde Larsen hoppar av sin post, meddelade han på tisdagen. Men han väljer att sitta kvar i Folketinget fram till nästa val.

– Efter nästan 13 år av politik som stadsfullmäktige, biträdande borgmästare, parlamentsledamot och minister har jag informerat statsministern om att jag inte vill ställa upp vid nästa parlamentsval, säger Esben Lunde Larsen.

Ingen ytterligare förklaring till beslutet lämnades.

Också utbildningsminister lämnar

Även partikamraten, utbildningsminister Sören Pind, beslutade på tisdagen att lämna regeringen med omedelbar verkan. Han lämnar även politiken.

– Jag känner mig tömd. Jag har kämpat med varje fiber i min kropp för det jag trodde i alla år. Jag har använt enorm kraft på det och jag saknar den sista hungriga energin, säger han till tidningen Berlingske.

Pind ska ha velat lämna politiken ett tag och sökte bland annat ett jobb som chef för Det Kongelige Teater, som han inte fick.

Pind har varit utbildningsminister sedan 2016, och har haft flera ministerposter sedan 2010. Även Esben Lunde Larsen har suttit på sin post sedan 2016.

Ombildar regeringen

På grund av avhoppen kommer den danska statsministern Lars Lökke Rasmussen i morgon att ombilda regeringen, skriver DR.

”Sören Pind och Esben Lunde Larsen har under många år gjort en fin insats i Folketinget, regeringen och Venstre. De har jobbat hårt för vårt land och det ger jag dem stort tack för”, skriver Lars Lökke Rasmussen i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer