Durian är populär i Kina och anses vara en delikatess. Foto: Rahmad Suryadi/TT/AFP

Regnskog röjs för populära stinkfrukten durian

Uppdaterad
Publicerad

Kinesisk efterfrågan på ”världens mest illaluktande frukt” utgör ett allvarligt hot mot skogsområden i Malaysia, varnar miljöorganisationer.

Durian, en gul och taggig frukt som också kallas stinkfrukt, odlas i delar av Sydostasien med tropiskt klimat. I Kina hålls den som en av de allra finaste frukterna och dess konsistens och starka lukt jämförs med blåmögelost. Andra jämför lukten med kloakvatten eller gamla spyor och i Singapore är frukten bannlyst i kollektivtrafiken.

Miljöskyddsgruppen Peka har följt hur malaysiska företag har röjt på stora områden när köplustan växt. I distriktet Raub i centrala Malaysia har stora områden med regnskog huggits ned för att plantera nya durioträd, alldeles intill ett skyddat och djurrikt skogsområde.

– Denna avskogning för att plantera durian är förberedelser för att möta efterfrågan, säger Sophine Tann från Peka.

Malaysias durianexport till Kina var värd motsvarande drygt 16 miljoner kronor under de första åtta månaderna 2018 – mer än dubbelt så mycket som samma period året innan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer