Försvunna eftersöks i Grekland Foto: AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS

Dussintals saknade efter bränderna i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

I Grekland, som drabbats av en av de värsta brandkatastroferna i landets historia, vädjar anhöriga till försvunna om hjälp med eftersökningar. Samtidigt riktar många greker ilskan mot myndigheterna.

I framträdanden i grekisk tv vädjar desperata anhöriga om hjälp med eftersökningar av personer som inte återfunnits sedan bränderna i landet.

– Min bror var på väg hem från jobbet. Vi har inte hört något om honom alls, säger Katerina Hamilothori i Skai Tv.

Omkring 300 räddningsarbetare söker noggrant igenom de ödelagda områdena. Bland dem som anmälts som förvunna finns en nioårig flicka, rapporterar grekiska ekathimerini.

Samtidigt fortsätter dödssiffran att stiga. Hittills har 81 människor hittats döda. Det är en av de värsta brandkatastroferna i Greklands historia.

Många saknade

Totalt skadades 187 personer i måndagens bränder varav omkring 70 fortfarande vårdas på sjukhus, många med allvarliga skador, enligt myndigheterna.

Räddningspersonal fortsätter sökarbetet efter de dussintals personer som fortfarande saknas.

Bland de döda finns också flera turister, däribland en irländsk man som var på smekmånad i Mati. Hans fru lyckades sätta sig i säkerhet och vårdas på sjukhus med brännskador, skriver brittiska medier.

Brandmän kämpar fortfarande med att släcka de brandfickor som återstår runt om Aten.

Kompensation

Regeringen har utlovat 10 000 euro, omkring 100 000 kronor, till närmast anhöriga till brandens offer, liksom 5 000 euro för varje förstört hem. Dessutom kommer en stödfond för drabbade områden att upprättas.

Åtgärderna har dock inte blidkat kritikerna.

”En droppe i havet”, lyder till exempel förstasidan på dagstidningen Ta Nea.

Bränderna bröt ut på måndagseftermiddagen, och spreds snabbt bland annat på grund av kraftiga vindar, men det är fortfarande oklart vad som orsakat bränderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.