Jeb Bush och Hillary Clinton kan komma att stå emot varandra i nästa amerikanska presidentval. Foto: TT (Bilden är ett montage)

Dynastierna som slåss om presidentmakten

Uppdaterad
Publicerad

Hillary Clinton tänker försöka bli USA:s första kvinnliga president. Därmed är det fullt möjligt att valet kommer att stå mellan två av USA:s stora politiska dynastier.

Presidentvalen i USA börjar alltmer likna 1980-talssåpan Dynasty som handlade om rivalitet mellan två släkter.

Från slutet av 1980-talet och 20 år framåt turades familjerna Bush och Clinton om att flytta in och ut ur Vita huset. George Bush, sedan Bill Clinton, sedan George W Bush. Och nu kan det bli Bill Clintons fru Hillary Clinton eller George W Bushs lillebror Jeb Bush som håller släktfejden och dramat vid liv.

Distanserar sig från brodern

Jeb Bush är en av favoriterna till att bli Republikanernas nästa presidentkandidat. Han var tidigare guvernör i Florida där han ansågs tillhöra partiets högerflygel. I dag ses han mer som en mittenpolitiker. Namnet är såklart välkänt, men Jeb Bush vill hellre förknippas med sin pappa George Bush än med sin bror George W Bush och hans kritiserade krig i Irak.

Han har sagt: “Det begicks absolut misstag i Irak. Underrättelseinformationen om massförstörelsevapen visade sig vara felaktig. Att underlåta att säkra tryggheten efter störtandet av Saddam Hussein var ett misstag”.

I New York räcker bara chansen att få se en liten glimt av Hillary Clinton för att locka ut hundratals människor. Efter att ha funderat länge på saken har hon nu alltså meddelat att hon vill bli Demokraternas presidentkandidat.

– Det visar hur glest det är i demokraternas led. De måste gå 15 år tillbaka i tiden, till en före detta presidentfru, för att rota fram en lämplig presidentkandidat, säger Ted Harvey från organisationen Stoppa Hillary.

Ses som före detta presidentfru

Hillary Clinton har sin egen politiska karriär att falla tillbaka på, ändå finns det de som fortfarande förknippar henne mest med att vara före detta presidenthustru. Bill Clinton ställdes inför riksrätt i samband med att han ljög om Lewinsky-affären och paret Clinton har tidigare anklagats för korruption.

En Clinton och en Bush kan alltså nu vara på väg mot ännu en presidentkamp.

Reportage i Agenda söndag 12 april kl 21.15 i SVT2. Se programmet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet