Angela Merkel är på stormaktsmöte i Kina, där hon på bilden lyssnar till Kinas president Xi Jinpings tal, men har ett bistert opinionsläge att vänta när hon kommer hem. Foto: TT

Dystert läge för Merkel efter tyskt delstatsval

Uppdaterad
Publicerad

Läget för förbundskanslern är allvarligt. Det skriver Handelsblatt i en av många för Angela Merkel dystra kommentarer efter förbundslandsvalet i Mecklenburg-Vorpommern i går.

Socialdemokraterna, SPD, blev som väntat största parti, står klart när större delen av rösterna i den lilla delstaten är räknade. Men Merkels CDU förlorade den symbolmättade kampen om andraplatsen, till högerpopulistiska AFD.

Enligt preliminära resultat tappade SPD fem procentenheter, till drygt 30 procent av rösterna. CDU tappade fyra procentenheter, till 19 procent. Även andra etablerade partier som Linke och Grüne backar.

Så även om SPD är fortsatt klart störst är det enda partiet som röner framgångar AFD, som inte ens fanns vid förra valet 2011, och nu fick nästan 21 procent.

Flyktingfrågan avgjorde

Uppenbarligen är det flyktingfrågan som har avgjort i Merkels hemstat, skriver Handelsblatt. ”Hennes hantering av flyktingkrisen var för många väljare för naiv”, heter det.

AFD kommer nu in i parlamenten i allt fler förbundsländer. På riksplanet ligger partiets väljarstöd närmare 10 procent, men symboliken är ändå tung för de styrande. Nästa kapitel skrivs när Berlin går till val om knappt två veckor, den 18 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.