Foto: TT

Ecpat: ”Barnpornografi ökar på internet”

Uppdaterad
Publicerad

Internet utgör en mötesplats för subkulturer på gott och ont. För konsumenter av barnporr erbjuder de stängda nätverken en oändlig materialkälla, men också en plattform för meningsutbyte vilket gör att synen på övergrepp mot barn normaliseras inom gruppen.

Den internationellt verksamma barnrättsorganisationen Ecpat, som arbetar mot barnsexhandel, ser en tydlig ökning av barnporren på nätet – något som visar sig genom antalet anmälningar.

– Under första kvartalet i år fick vår hotline i Sverige tre gånger så många tips jämfört med året innan. Våra kollegor i Finland har motsvarade statistik. Ser man till vårt internationella nätverk ser man också en tydligt ökning, säger Thomas Andersson, pressansvarig för Ecpat Sverige.

Nätverken blir mer sofistikerade

Innan internets utbredning var tillgängligheten på barnporr begränsad; tidigare var materialet tillgängligt kommersiellt på exklusiva sidor. I dag är situationen annorlunda: tillgången är obegränsad, materialet cirkulerar via byteshandel och sidorna får sina intäkter genom beställningar eller annonsintäkter.

Försiktigheten är också större, som i fallet med den italienska härvan där nätverken opererade via darknet  – ett nätverk som inte är åtkomligt för allmänheten – och transaktioner skedde med bitcoin. En annan viktigt skillnad är de sociala aspekterna: en konsument är i dag inte ensam, vilket innebär att nätverken också bidrar till att beteendet normaliseras.

– De här nätverken är väldigt strukturerade och fungerar som vanliga nätforum. De har moderatorer, användarregler och vip-utrymmen. För att få tillgång till exklusivt övergreppsmaterial måste man ibland bidra med eget, ibland finns också kravet på att man själv ska förekomma på bild för att styrka sin äkthet, säger Thomas Andersson.

”Avskräckande att stora nätverk sprängs”

I mars förra året avslöjade polisen ett internationellt barnporrnätverk där huvudmannen verkat från en adress i Södertälje.

Mannen tog emot beställningar från medlemmar runt om i världen och skickade sedan vidare önskemålen till personer i Östeuropa som genomförde och dokumenterade övergreppen. Materialet såldes sedan till beställaren. Verksamheten omsatte miljonbelopp.

Nätverken kan vara små eller stora men signifikant är att medlemmarna ofta har skiftande it-kunskaper. Ju större de blir desto större är således risken att någon åker fast, vilket leder till att nätverket nystas upp. Att ett större nätverk sprängs kan verka avskräckande och Thomas Andersson menar att fallet med den italienska härvan kan ha ett symbolvärde i det avseendet.

– Det visar att de här sidorna inte är säkra för förövarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.