Mord och fängelseupplopp har ökat kraftigt i Ecuador under året. Foto: TT

Ecuador inför nödläge efter våldsspiral

Uppdaterad
Publicerad

En eskalering av narkotikarelaterat våld har fått Ecuadors president Guillermo Lasso att utlysa undantagstillstånd och kommendera ut polis och militär på gatorna.

– Våra väpnade styrkor samt polis kommer omedelbart att med kraft göra sin närvaro känd på gatorna, sade presidenten i ett tv-sänt tal på måndagen.

Beskedet kommer inför ett besök av USA:s utrikesminister Antony Blinken.

– På Ecuadors gator finns endast en fiende: droghandeln, förklarade högerledaren vidare.

Undantagstillståndet kommer efter att en våldsvåg dragit fram genom landets överfulla fängelser. I det senaste blodiga upploppet miste 119 fångar livet.

Våldet har tilltagit dramatiskt i Ecuador de senaste månaderna. Hittills i år har landet registrerat nästan 1 900 mord, vilket är 35 procent fler än under hela förra året, enligt myndigheterna.

Undantagstillståndet gäller i 60 dagar och möjliggör för regeringen att mobilisera 3 600 soldater och poliser, som är tänkta att patrullera på gatorna och i 65 fängelser över hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.