Kamp mot ”oansvarig journalistik”

Uppdaterad
Publicerad

Ecuador tar emot Julian Assange men i landet sitter oberoende medier trångt.

I pressfrihetens namn öppnar Ecuador sin famn för Wikileaks-grundaren Julian Assange. Men i Ecuador är läget svårt för oberoende medier, som president Correa kallat sin ”största fiende”.

Assange må välkomnas i Ecuador. Men ecuadorianska journalister som vill följa i hans fotspår får det svårt. I tv- och radiotal vädrar president Rafael Correa ofta svavelosande kritik mot privatägda medier.

Fallet Assange

Sedan han valdes 2006 har Correa, som vunnit popularitet för sina sociala program mot fattigdom, genomfört en rad lagändringar som ökat myndigheternas makt över både rättssystemet och landets medier.

I dag är Ecuador ett av Latinamerikas mest restriktiva länder för medier, enligt journalistorganisation CPJ.

”Oansvarig journalistik”

Correa hävdar att han för en kamp mot oansvarig journalistik bedriven av privata ekonomiska intressen. Flera företag har därför tvångsövertagits och Correa har utökat den statliga medieportföljen från en enda radiostation till ett omfattande nätverk, som varje vecka sänder presidentens egna program.

Under det senaste året har Correa förbjudit landets ministrar att ge intervjuer till privatägda tidningar och genomdrivit en ny vallag som hindrar tidningar från att uttrycka stöd för enskilda politiska åsikter under valkampanjer.

Förtalslagar används flitigt och presidenten har själv stämt både tidningar och författare på belopp i hundramiljonersklassen.

Asyl i Panama

Fyra chefer på tidningen El Universo dömdes förra året till tre års fängelse vardera för en ledare där Correa beskrevs som en ”diktator”. En av de dömda, Carlos Pérez, beviljades politisk asyl i Panama men nekades fri lejd från Ecuador.

Den tuffa behandlingen ser inte ut att lätta i och med fallet Assange. Kort efter Assanges intervju med presidenten i april tvingades flera kritiska radio- och tv-kanaler i Ecuador att stänga.

Under tiden som Assanges asylansökan behandlades beslagtogs tidningen Vanguardias datorer av polis.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet