Foto: Dolores Ochoa/AP

Ecuador-svensken Ola Bini ska upp i rätten igen

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske programmeraren Ola Bini som sedan mitten av april står anklagad för dataintrång i Ecuador ska åter ställas inför domstol.

Det handlar om en ”pre-trial” som ska hållas på torsdag, där en domare ska värdera åklagarens bevisning mot försvarets och därifrån ta ställning till ifall det finns skäl nog att driva åtalet till rättegång.

Förhandlingen ska börja klockan 17 svensk tid, 10 lokal tid i Ecuador.

Ola Bini anklagas nu för dataintrång, en brottsrubricering som kom till i slutet av augusti då åklagaren plötsligt ändrade den tidigare brottsrubriceringen ”attack mot datorsystems integritet”.

Försvaret hävdar att Ola Bini är oskyldig och förväntas bevisa att det inte har förekommit något dataintrång överhuvudtaget.

Mats Lövgren är familjen Binis presskontakt i Sverige och säger att informationen om vad som kan komma ut ur morgondagens förhandling är mycket knapp.

– Men vi förväntar oss en rättvis hantering av Olas fall.

Ola Bini greps den 11 april tidigare, samma dag som vännen och Wikileaksgrundaren Julian Assange greps på Ecuadors ambassad i London. Ecuadors president Lenín Moreno har tidigare anklagat Ola Bini för att ha hackat telefoner tillhörande regeringsmedlemmar, men enligt åklagarens nya brottsrubricering ska Bini ha gjort datatrång mot det statliga telekombolaget CNT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.