• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Ursprungsbefolkningsledare och regeringsföreträdare i samtal i Quito, med president Lenín Moreno i mitten. Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Ecuadors regering backar om subventioner

Publicerad

Bränslesubventionerna återinförs och de våldsamma protesterna upphör. Det kom Ecuadors president Lenín Moreno och ledarna för landets ursprungsbefolkning överens om efter en tv-sänd förhandling mellan parterna.

Tolv dagars protester, som har lamslagit stora delar av Ecuador, är över.

President Lenín Moreno och ledarna för paraplyorganisationen Conaie kunde efter flera timmars förhandlingar enas i ett gemensamt uttalande:

”Med det här avtalet är mobiliseringen i hela Ecuador avslutad och vi förbinder oss att återställa freden i landet”, skriver parterna.

För demonstranterna är Morenos eftergift att återinföra bränslesubventionerna en seger. Det var just beslutet att slopa bränslesubventionerna som fick ursprungsbefolkningen och transportarbetare att gå ut på gatorna i protester som bitvis har varit våldsamma.

Sex personer dött

Conaie ska nu tillsammans med regeringen ingå i en kommission som ska ta fram nya lagar som båda sidor kan komma överens om, uppger FN:s representant i mötet, Arnaud Peral.

Under söndagskvällen drabbade polis och demonstranter samman i nya våldsamheter, enligt myndigheterna ska bland annat två militärfordon ha satts i brand.

Under de tolv dagarnas protester har sex personer dött och nästan 2 100 människor har skadats eller gripits.

Vänsterpresidenten Rafael Correa styrde Ecuador mellan 2007 och 2017 – längre än någon annan president.

Under Correas styre fick ekonomin ett rejält uppsving. Korruptionsskandaler och ett sjunkande oljepris som bland annat ledde till en dalande tillväxt fick hans stöd att sjunka och 2017 vann Lenín Moreno, tidigare vicepresident, makten.

Moreno har fört en betydligt försiktigare politik än företrädaren och efter valet har de två blivit svurna fiender.

Förra året presenterade Moreno ett program för att komma till rätta med landets budgetunderskott med omfattande nedskärningar i statsapparaten och satsningar för att stimulera privat företagande. Sju av tjugotvå statliga bolag ska säljas.

Morenos reformer har skapat missnöje och lett till protester. Den 3 oktober infördes ett undantagstillstånd på två månader efter protester i landet mot slopade bränslesubventioner.

Fattigdomen i Ecuador är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar.

Källa: Landguiden/UI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer