Donald Trump ser ut att hålla sitt vallöfte om att deportera personer som befinner sig illegalt i landet. Foto: Andrew Harnik/TT.

Efter avhoppen – Trump lägger ner näringslivsråd

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har mötts av stark kritik för att inte tydligt nog ha fördömt högerextremisterna vid demonstrationen i Charlottesville. Efter att flera tunga namn meddelat att de lämnar presidentens näringslivsråd meddelar nu Trump, via Twitter, att han lägger de två råden.

”Snarare än att sätta press på affärsmännen i Tillverkningsindustrirådet & Strategi och Policyforumet, upplöser jag båda två. Tack till er alla!”, skriver Trump på Twitter.

Tunga namn hoppade av efter Charlottesville

Strax innan Trumps tillkännagivande hade vd:n för livsmedelsföretaget Campbell, Denise Morrison, meddelat att hon lämnar rådet. Detta kort efter att även svenske Inge Thulin, vd för bolaget 3M, hoppat av.

Richard Trumka, ordförande för USA:s tyngsta fackförbund AFL-CIO, hade gjort samma sak och twittrade ut sin motivering:

”Jag kan inte sitta i ett råd för en president som tolererar hyckleri och inhemsk terrorism; jag avgår med omedelbar verkar”, skriver han sedan Trump på en pressträff sagt att ”flera sidor” gjort sig skyldiga till våld i Charlottesville i helgen.

Flera tunga namn

Även Scott Paul, ordförande för handelsorganisationen Alliance for American Manufacturing twittrade tidigare att han kommer att lämna rådet, ”för att det är det rätta för mig att göra”.

Tidigare har tunga namn som läkemedelstillverkaren Mercks vd Kenneth Frazier och IT-jätten Intels vd Brian Krzanich hoppat av sedan Trump inte tillräckligt fördömt högerextremisterna vid demonstrationen i Charlottesville där en person dödades och flera skadades.

Tillverkningsindustrirådet skapades i januari 2017 och bestod av ett 20-tal framstående företagsledare. Syftet var att fungera som en rådgivande grupp för den amerikanske presidenten i syfte att främja amerikansk tillverkningsindustri.

Strategi och Policyforumet skapades i februari 2017 och bestod av 16 medlemmar – även de tunga företagsledare. Gruppen rådgav den amerikanske presidenten i frågor rörande tillväxt och jobbskapande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Mer i ämnet