Brandmän kämpar mot lågorna i Portugal den 13 augusti. Foto: Nuno Andre Ferreira

Efter bränderna – kraftig åska och hagelskurar väntar

Publicerad

Sommaren i västra Europa har präglats av värmeböljor och skogsbränder. I England har man konstaterat den torraste julimånaden sedan 1935.

– Situationen är oroande, vi är fortfarande mitt i brandsäsongen, säger Jesús San-Miguel, vid EU:s myndighet för skogsbrandsdata.

Flera julidagar i rad har temperaturen nått över 30 grader i England och Wales, under söndagen var det 34,9 grader varmt i Charlwood i Surrey, rapporterar The Guardian. Juli var den torraste månaden sedan 1935 i England och i delar av sydöstra England har det varit den torraste månaden sedan man började mäta.

Enligt EDC, Europan drought observatory, är 47 procent av EU-regionen under torkliknande förhållanden och 15 procent lider av svår vattenbrist.

Bränder har rasat i Europa under sommaren, data från European Forest Fire Information System, EFFIS, visar att det tidigare rekordet över hur stora arealer som brunnit från 2017 har slagits.  659 541 hektar mark har brunnit i Europa, jämfört med 420 913 hektar under samma period 2017.

– Situationen i form av torka och extremt höga temperaturer har påverkat hela Europa i år och den övergripande situationen i regionen är oroande, vi är fortfarande mitt i brandsäsongen säger Jesús San-Miguel, koordinator vid EFFIS till The Guardian.

Risk för översvämningar

Samtidigt väntar hagelskurar och regnväder de kommande dagarna i både Storbritannien och Frankrike. Det brittiska väderinstitutet varnar för åskväder och kraftigt regn, med risk för översvämningar.

Franska väderinstitutet Météo France har utfärdat orange varningar under tisdagen i fem departement i landet, skriver Le Parisien. Kraftig åska, regn och hagelstormar väntas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.