Poliser i Sri Lanka försöker ge fri väg åt en ambulans. Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Efter dåden i Sri Lanka – bomb desarmerad på flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Minst 310 personer dog efter terrordådet i Sri Lanka under påskdagen. Enligt hälsoministern ligger den lokala militanta islamistiska gruppen NTJ bakom dåden, med hjälp av ett internationellt nätverk. Samtidigt varnar nu amerikanska UD för ytterligare attentat. Polisen har hittat 87 detonatorer på en busstation i centrala Colombo, och en explosion ska ha skett i samband med att polisen försökte desarmera tre bomber.

Åtta explosioner, tre mot lyxhotell och tre mot kyrkor, skakade Sri Lanka under påskdagen. Över 310 personer miste livet i dåden och ungefär 500 personer skadades.

Enligt amerikanska UD fortsätter terrorgrupper att planera attentat i landet. Det skriver de i ett pressmeddelande.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

”Terrorister kan attackera utan förvarning”, skriver de.

87 detonatorer har hittats på en busstation i Pettah, som är Colombos största, enligt en talesperson för polisen.

En detonator är oftast tändanordningen till en bomb.

Svenska UD har inga uppgifter om ytterligare attentat, men uppmanar alla att följa deras reseinformation.

– Vi uppmanar svenska medborgare att fortsatt iaktta stor försiktighet, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD.

Ny explosion

En ny, mindre explosion ska ha inträffat i samband med att polisen försökte desarmera tre bomber i ett fordon nära kyrkan St. Anthony.

– Folk började springa och skrika. En stor folkmassa rörde sig. Polisen körde bort oss därifrån, säger Ulrika Bergsten, SVT:s utsända på plats.

Inga skador har rapporterats i samband med händelsen.

Flera åtgärder

Polisen har utfärdat ett nytt nattligt utegångsförbud i Colombo, från 20:00 till 04:00. Dessutom har presidenten utlyst ett nationellt undantagstillstånd, samt en nationell sorgdag 23 april. Bland annat innebär det att militären får ökad rätt att gripa misstänkta.

Undantagstillståndet ska begränsas till att hantera terror, och kommer inte att påverka yttrandefriheten, försäkrar en talesperson för den lankesiske presidenten.

Flera sociala medier har stängts av i landet, för att ”förhindra spridning av falsk information”. Tidigare florerade bland annat ett rykte om att vatten blivit förgiftat, något som snabbt dementerades av polisen.

Facebook, WhatsApp och Instagram bekräftas vara nedstängda av myndigheten. Enligt uppgifter till AP ska även Youtube, Snapchat och Viber ha påverkats.

Internationellt nätverk

Enligt en talesperson för den lankesiska regeringen ligger den lokala militanta islamistiska gruppen NTJ (National Thowheeth Jama'ath) bakom attackerna. De sju bombmännen som kopplas till attacker mot tre kyrkor och tre lyxhotell ska alla vara lankesiska medborgare.

Men hälsominister Rajitha Senaratne tror att ett internationellt nätverk hjälpt till.

– Det fanns ett internationellt nätverk som de här attackerna inte hade kunnat lyckas utan, säger Senaratne enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den lankesiska presidenten har bett om internationell hjälp för att spåra ett eventuellt internationellt nätverk.

Presidenten ska även ha bett om internationell hjälp för att motverka eventuella internationella nätverks inblandning.

– I nuläget pågår inget sånt arbete. Får vi en sån förfrågan kommer vi självklart att hjälpa till med det vi kan, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säkerhetspolisen.

Interpol skickar ett team till Sri Lanka för att hjälpa lokala myndigheter att undersöka attackerna, skriver de i ett pressmeddelande.

”Obskyr grupp”

Enligt terrorexperten Hans Brun är NTJ en förhållandevis obskyr grupp, mest känd för att ha vandaliserat buddhistiska statyer.

– Steget som de tagit från skadegörelse till en serie terrorattacker är ju anmärkningsvärt. Det är nog därför man antyder att de fått internationell hjälp, säger han till SVT Nyheter.

Ingen grupp har ännu tagit på sig attentatet.

– Det kan ju bero på flera saker. Dels tar terrorgrupper inte alltid på sig ansvaret, och dels kan det ju bero på att de inte känner sig klara ännu, säger Hans Brun.

Ska ha förvarnats

Lankesiska myndigheter ska ha förvarnats om attacker mot kyrkor i Sri Lanka.

– Vi måste undersöka varför adekvata åtgärder inte togs, säger premiärminister Ranil Wickremesinghe, enligt tidningen The Guardian.

Svenske Fabian Flugund och Martin Dahlin befinner sig i Nuwara Eliya i Sri Lanka. Foto: Privat

Svenske Fabian Flugund och Martin Dahlin befinner sig i Nuwara Eliya i Sri Lanka.

– Det är ganska nedstämt här. De har satt upp vita flaggor med svarta kors överallt, berättar Fabian Flugund, och fortsätter:

– Det känns som ett tecken på alla är där tillsammans på något sätt.

Han berättar att den kristna kyrkan i Nuwara Eliya är avstängd av polis.

– Man får inte komma nära den, säger Fabian Flugund.

”Ska hitta de skyldiga”

En rörbomb har desarmerats i närheten av flygplatsen i Colombo, meddelar lankesisk polis. Bomben upptäcktes sent på söndagen vid en väg som leder till huvudterminalen, som håller öppen med hård bevakning.

– Det var en hemmagjord bomb, med sprängmedel i ett rör, säger en poliskälla.

Bomben fördes sedan bort från platsen och oskadliggjordes.

Minst 24 personer har gripits misstänkta för att vara inblandade i dåden.

– Vi har gett order om att hitta de skyldiga och vi sätter in alla resurser som krävs, säger premiärminister Ranil Wickremesinghe, när han besöker en av de drabbade kyrkorna.

Under måndagsmorgonen rapporterade nyhetsbyrån AP att sex av attackerna utfördes av sju självmordsbombare. Detta enligt Sri Lankas regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Mer i ämnet