Till vänster de främlingsfientiga protsterna i Chemnitz den 27 augusti i år. Till höger Hans-Georg Maassen som nu får lämna sin post. Foto: Jens Meyer/Odd Andersen

Efter främlingsfientliga protester – chef för tysk underrättelsetjänst flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Hans-Georg Maassen, chef för tyska säkerhetstjänsten BFV, får lämna sin post i spåren av de främlingsfientliga protesterna i Chemnitz i slutet av augusti. Det meddelar den tyska regeringen, enligt Reuters.

Under tisdagen samlades den tyska regeringen gör ett krismöte om hur de skulle hantera Hans-Georg Maassen. Han hade gett sig ut i den offentliga debatten och ifrågasatt innehållet i en video från protesterna i Chemnitz. Han hävdade att videon inte visade att invandrare utsatts för hetsjakt, vilket förbundskansler Angela Merkel påstått i ett fördömande uttalande.

Kompromiss i regeringen

Det ledde till att socialdemokraterna krävde hans avgång – och regeringen splittrades kring hur de skulle hantera det. På tisdagseftermiddagen kom sedan beskedet att Maassen tvingas lämna sin post. Han får i stället en hög befattning inom inrikesdepartementet vilket ses som en kompromiss mellan regeringskollegorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.