President Macron har hållit en mycket låg profil de senaste veckorna. Foto: Ludovic Marin/AFP/TT

Efter gårdagens protester: Macron väntas bryta tystnaden

Publicerad

Söndagen är städdag på gator i Paris och på andra håll i Frankrike, efter lördagens aktioner av proteströrelsen Gula västarna. Polisen grep 1 723 personer och våldsutbrotten blev avsevärt mindre än förra helgen. Enligt regeringens talesperson kommer president Emmanuel Macron att komma med ett större tillkännagivande snart.

Affärer kring Champs-Elysee såg ut att ha gjort sig beredda för orkan, med skydd för fönstren. Men skydden drogs bort av demonstranterna, som också kastade brandfacklor. Men vandalisering efter lördagens demonstration blev inte lika illa som den helgen innan.

Enligt inrikesminister Christophe Castaner demonstrerade 125 000 människor runt om i Frankrike, varav 10 000 i Paris, vilket är dubbelt så många som veckan innan.

Premiärminister Édouard Philippe gratulerade polisen till ett lyckat arbete i försöken att hålla tumultet i samband med demonstrationerna under kontroll.

– Dialogen har inletts och den måste fortsätta, sa han om demonstranternas kritik mot regeringens reformpolitik.

– Presidenten kommer att hålla tal, och föreslå åtgärder för att främja dialogen.

Större tillkännagivande i nästa vecka

När detta tal är att vänta av president Emmanuel Macron – som hållit en mycket låg profil de senaste veckorna – framgår dock inte.

Presidenten bröt dock delvis sin tystnad genom att på Twitter tacka polisen för sitt mod och professionalism under gårdagens demonstration. 

Den franska regeringens talesperson Benjamin Griveaux meddelade på söndagen att Emmanuel Macron kommer att större tillkännagivande tidigt den kommande veckan.

Emmanuel Macron har redan skrotat planerna på att höja priset på fossila bränsen, det som demonstrationerna att dra igång. Demonstranterna för nu fram krav om lägre skatter, högre minimilöner och bättre pensionsvillkor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet