Efter Grace – nu dundrar Henri in

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Grace har lämnat förödelse efter sig i först Karibien och senare i Mexiko. Över 22 människor har mist livet och över 50 har skadats. Längre norrut, i de östra delarna av USA, härjar nu ett nytt oväder som fått namnet Henri.

– Det har varit en ofantligt stökig väderhelg med ett historiskt regnande. Det är extrema regnmängder, 400 millimeter i delstaten Tennessee, säger SVT:s meteorolog Maria Augutis.

I jämförelse med regnmängderna i Tennessee, en av de hårdast drabbade amerikanska delstaterna, så föll det 160 millimeter i Gävleborg under förra veckan då flera vägar översvämmades. Samtidigt som Grace nu tappar i styrka plågar den tropiska stormen Henri den amerikanska östkusten och påverkar bland annat städer som Boston och New York.

– Det är vindar uppemot 30 meter per sekund men inte lika stora regnmängder där ännu. Det har dock slagits dyngsregnrekord i New York, säger Maria Augustis.

Hör Maria Augutis berätta om vilka förutsättningar som krävs för att det ska bli riktigt mycket tropiska stormar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.