Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Andreas Öbrink om beslutet att ge Ukraina kandidatstatus till EU. Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT/TT / SVT

Efter historiska beslutet – nu kan förhandlingar börja på riktigt

Publicerad

EU:s ledare har fattat ett historiskt beslut – Ukraina och Moldavien ges kandidatlandsstatuts. Men det kan ta tid innan länderna blir medlemmar i unionen på riktigt.

– Det kommer att dröja länge, Frankrikes president Macron har tidigare pratat om att det kan dröja 15 till 20 år innan Ukraina är redo att gå med, säger Andreas Öbrink, SVT:s reporter på plats i Bryssel.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lyft bland annat korruption och oligarker som saker som Ukraina måste hantera innan man är redo att ingå i EU. Ett stillestånd i kriget lär också krävas innan några stora steg framåt kan tas.

Framförallt är agerandet från EU en politisk markering – Ukraina ska ingå i den europeiska familjen och inte en rysk, menar SVT:s reporter.

Kriget i Ukraina

– Det är ett sätt att gjuta mod i Ukraina, säger Andreas Öbrink.

Flera länder väntar på besked

Länder som stått länge på EU-väntelistan är inte lika glada i dag. Både Albanien och Nordmakedonien har velat starta riktiga förhandlingar om EU-medlemskap i många år.

– Det blev ingen lösning på det i går, där var man väldigt besvikna och ganska upprörda i går. Även Bosnien och Serbien och Montenegro har väntat i många år, säger SVT:s reporter på plats i Bryssel.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet