Polis stårvakt utanför Center City Starbucks i Philadelphia där anställda ringde efter polis för att omhänderta två afroamerikanska män. Männen släpptes fria efter att åklagaren inte ansåg att de begå¨tt något brott Foto: Mark Makela/Reuters

Personal utbildas efter Starbucksskandal

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska kaffekedjan Starbucks skickar omkring 175 000 anställda på en heldagsutbildning om diskriminering den 29 maj. Över 8 000 av kedjans caféer runt om i USA kommer att stängas under denna dag.

Starbucks kritiserats hårt efter en incident i Philadelphia förra veckan där två afroamerikanska män greps av polisen och fördes bort i handfängsel.

De två männen ska ha sagt att de väntade på en vän och ska ha nekats att låna toaletten. De köpte inget och ombads att lämna lokalen. När de vägrade detta tillkallade personalen polis. Händelsen fångades på film som fått stor spridning via sociala medier. På filmen ser man hur andra gäster ifrågasätter gripandet: ”De gjorde inget, jag såg allt, de gjorde inget”.

Uppmanar till bojkott

Incidenten har väckt stor ilska i USA och ses som ännu ett exempel där afroamerikaner särbehandlas. Under helgen spreds en uppmaning till bojkott av kaffekedjan via sociala medier, via exempelvis #boycottstarbucks på Twitter.

I lördags bad Starbucks om ursäkt offentligt via Twitter och meddelar att den chef som ringde polisen inte längre jobbar för företaget.

Männen släpptes fria eftersom stadsåklagaren inte ansåg att något brott begåtts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.