Foto: US Naval Forces.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Efter militära incidenter i Östersjön – USA och Ryssland förnyar säkerhetspakt

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska och ryska marinen har kommit överens om att förnya ett avtal från det kalla kriget för att förhindra militära olyckor till sjöss. Det skedde vid ett möte i Moskva i juni. Då diskuterades när ryskt attackflyg flög mycket nära en amerikansk jagare i Östersjön. Men efter mötet inträffade en ny incident i Medelhavet.

Det är USA:s marinchef John Richardson som på en pressträff nu i veckan berättade om uppgörelsen i Moskva i juni. Han berättar att Ryssland och USA bekräftat och förnyat avtalet om ”incidenter till sjöss”. Avtalet skapades under det kalla kriget efter olyckor mellan amerikanska och sovjetiska marinen. Nu har avtalet förnyats, enligt marinchefen.

– Ja det var tidigare i år. Vi samlas – jag tror det är varje år – och gör en utvärdering av avtalet och vad som hänt senaste året. Är det något vi måste arbeta med och ändra? Sen är det diskussioner om specifika incidenter, berättade amiral John Richardson på pressträffen.

Mindre än tio meter 

Det var i våras  som ryska attackflygplan av modellen SU-24 vid flera tillfällen flög mycket nära den amerikanska jagaren USS Donald Cook som sedan en tid var i Östersjön för att markera närvaro. Enligt USA var det ryska attackflyget mindre än tio meter från den amerikanska jagaren.  

Dagen efter ska två ryska attackflygplan ha gjort elva passager på låg höjd nära den amerikanska jagaren. 

Det ryska stridsflyget ska ha simulerat attack och inte svarat på upprepade säkerhetsuppmaningar på engelska och ryska. Fartyget var på internationellt vatten, enligt USA. 

Ryskt jaktflyg nära amerikanskt spaningsplan 

Samma vecka ska ryskt jaktflyg ha gjort en farlig manöver nära ett amerikanskt spaningsplan. Spaningsplanet ska ha flugit i internationellt luftrum över Östersjön enligt USA. 

Men Ryssland förnekade att deras jaktflyg gjorde en farlig manöver. Deras jaktflygplan ska ha uppträtt enligt internationella regler. Det blev utskickat efter att deras luftförsvar upptäckt ett okänt mål över Östersjön som närmade sig ryska gränsen i hög fart, enligt ryska försvarsdepartementet. 

Veckan därpå möttes Ryssland och Nato om händelserna. Det var första mötet efter Rysslands olagliga annektering av Krimhalvön 2014.

Träffas en gång om året 

Enligt amerikanska marinchefen John Richardson så är avtalet om ”Incidenter till sjöss” – INCSEA- viktigt för att förhindra olyckor. Ryssland och USA träffas en gång om året. Förra sommaren träffades de i Neapel i Italien, men trots det inträffade incidenterna i Östersjön i våras. 

– Avtalet blev underskrivet för att vi kommer ihåg det kalla kriget. Den här sortens händelser leder till att två fartyg kan kollidera eller flygplan blir förlorade för att de flyger så nära däck. Vi mister människor, sa han på pressträffen.

Nya incidenter efter Moskvamötet 

Men efter mötet i Moskva den 8 juni inträffade en ny incident mellan Ryssland och USA. I slutet av juni rapporterade den ryska nyhetskanalen RT att en amerikansk jagare uppträtt aggressivt i Medelhavet. Några dagar senare svarade USA med att det var ryska krigsskepp som varit aggressivt enligt CNN.

Incidenten i Medelhavet diskuterades inte vid pressträffen med den amerikanska marinchefen. Han uttalade sig däremot om en annan möjlig konfliktyta. 

– Ryska marinen är ”back in business”. De växer och Arktis blir en allt viktigare del av världen, sa han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer