Alex Jones i samband med rättegång i Texas. Han har nu ansökt om personlig konkurs i samma delstat. Foto: Briana Sanchez/TT

Efter miljardskadestånd – Alex Jones ansöker om personlig konkurs

Uppdaterad
Publicerad

I flera uppmärksammade rättsprocesser har konspirationsteoretikern Alex Jones dömts att betala astronomiska summor i skadestånd. Nu har han ansökt om personlig konkurs, skriver amerikanska Bloomberg.

Det som lett fram till de stora skadestånden är de lögner som Jones spred efter en skolskjutning i Connecticut i USA 2012. På sin sajt Infowars har Jones bland annat pekat ut föräldrar till offren som skådespelare och påstått att hela händelsen är påhittad som ett svepskäl för att införa strängare vapenlagar.

Han har därför stämts för förtal av anhöriga och överlevare från skjutningen och dömts för förtal i flera rättegångar.

Saknas nästan 100 miljarder

Totalt uppgår det utdömda skadeståndet till motsvarande över 100 miljarder kronor.

Enligt konkursansökan är Jones tillgångar inte i närheten av sådana summor. Han säger sig ha en förmögenhet på mindre än 10 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 100 miljoner svenska kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se konspirationsteoretikern Alex Jones erkänna att Sandy Hook-skjutningen inte var en bluff i klippet. Foto: Briana Sanchez/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.