Efter möte med Trump om Syrien: ”Vi är i en paussituation”

Publicerad

Har Donald Trump backat om USA:s reträtt från Syrien? Senator Lindsey Graham signalerar det efter ett möte med presidenten.

– Vi är i en paussituation, säger Graham till medier om det tillbakadragande som Trump överraskande tillkännagav häromveckan.

Presidenten har fått hård kritik för att lämna allierade kurder åt deras öde om USA backar ur Syrienkriget nu. Hans påstående om att ”vi har besegrat IS i Syrien” uppfattas också av många som en förhastad bild av hur pressad terrorrörelsen IS är.

Twittrar om mötet

Inför mötet med presidenten uttryckte Lindsay Graham stor oro för kurdernas situation i Syrien om USA skulle lämna landet. När de amerikanska trupperna dras tillbaka väntas USA:s Natokollega Turkiet gå till anfall mot kurdiska positioner i norra Syrien.

Men orosmolnen tycktes han skingrats under samtalet och efter mötet twittrade Graham att Trump nu gått med på att alla eventuella reträtter i Syrien ”görs på ett sätt som säkerställer att IS är permanent förstört, Iran inte tar över i andra änden och att våra kurdiska allierade skyddas”.

Graham: Känns bättre

Graham är en högt uppsatt republikan som gått från att vara frän Trump-kritiker till en tung anhängare av presidenten. Tidigare under söndagen uttryckte senatorn stark oro för USA:s Syrienpolitik, men efter mötet låter han lugnare.

– Vi talade om Syrien. Han berättade en del saker för mig som jag inte visste, som fick mig att känna mig mycket bättre angående var vi är på väg i Syrien, säger han till medier utanför Vita huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet