Ann Linde (S), USA:s president Donald Trump och Christofer Fjellner Foto: SVT / TT

Efter nya utspelet om tullar – S och M vill stämma Trump

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps omdiskuterade ståltullar har väckt starka reaktioner runtom i världen. Den amerikanske presidenten vill nu att EU-länder ska släppa sina ”hemska” tullar på amerikanska produkter för att kunna bli aktuella för undantag från tullarna. Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna reagerar med ilska, och säger sig nu vara beredda att stämma USA.

”EU, underbara länder som behandlar USA mycket illa, klagar på stål- och aluminiumtullarna. Om de släpper sina hemska barriärer och tullar på amerikanska produkter kommer även vi att släppa våra. Stort underskott. Om inte, beskattar vi bilar och dylikt. RÄTTVIST!” skrev Donald Trump på Twitter under lördagen.

I SVT:s Agenda möttes EU- och handelsminister Ann Linde (S) och Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M), för att diskutera tullarna. Båda är mycket upprörda över presidentens linje.

USA:s nya tullar

– Det här visar på att den amerikanska administrationen inte har några som helst planer på att gå ned vad gäller tullarna. Detta hot mot EU är naturligtvis helt oacceptabelt, säger Ann Linde.

”Viktigast av allt är att stämma Trump”

Christofer Fjellner menar att en stämning av Donald Trump nu är nödvändig.

– Trump vill gå ifrån likabehandlingsprincipen. Det viktigaste av allt är nu att stämma Donald Trump i Världshandelsorganisationen för att han bryter mot reglerna. Det är inte första gången – 2003 stämde vi USA och vann. Fem dagar senare avskaffade man tullarna.

Ann Linde instämmer, men trycker även på behovet av att införa egna tullavgifter som en motåtgärd.

– Vi ska gå till WTO och stämma USA, det är en sak vi bör göra, men självklart behöver vi också motåtgärder för att visa Trump och USA att man inte bara kan sitta och bestämma något som går helt emot hela världshandelssystemet utan att det  får några konsekvenser. Nu bör vi se vilka varor vi kan sätta tullar på för att skada de amerikanska marknaderna.

”Uppenbart olagligt”

– Det är uppenbart att det inte är fråga om några förhandlingar – det är utpressning. Hotet om ett handelskrig är överhängande, och därför är det otroligt viktigt att man inte bjuder upp till dans, till det handelskrig som Trump verkar vilja ha. Han utmanar hela det regelstyrda handelssystemet, det är så uppenbart olagligt, säger Christofer Fjellner.

Ann Linde säger att hon till varje pris vill undvika ett handelskrig.

– Vi måste försöka komma tillbaka till förhandlingsbordet och få till en dialog. Men jag tycker väldigt illa om att man ska sitta i USA och säga ”är ni snälla mot oss så slipper ni, betalar ni till Nato så slipper ni” – det går helt emot vårt intresse som ett exportberoende land, säger Ann Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet