Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från de tio iscensatta demonstrationer som SVT har kartlagt tillsammans med internationella medier.

Rysk kampanj för att splittra Europa – inspirerad av Paludan

Uppdaterad
Publicerad

Rasmus Paludans koranbränning och Sveriges turbulenta Natoprocess inspirerade en rysk påverkanskampanj, avslöjar läckta dokument. SVT har i ett internationellt samarbete kartlagt tio iscensatta demonstrationer som kan kopplas till Ryssland.

Koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm resulterade i högljudda protester i Turkiet – och sinkade den svenska Natoprocessen.

Med inspiration från aktionen i Sverige har rysk underrättelsetjänst planerat falska protester i en rad europeiska städer. SVT har, i samarbete med grävredaktionen Dossier Center och flera andra medier, tagit del av dokument inifrån rysk underrättelsetjänst som beskriver påverkanskampanjerna.

Instruktionen: Förolämpa Erdogan

Ett av dokumenten beskriver splittringarna mellan Turkiet och EU-länderna, den turbulenta Natoprocessen och koranbränningen i Sverige. Därefter följer instruktioner för hur man med hjälp av ”lokalinvånare eller migranter” kan elda på konflikterna genom att spela in och sprida filmer när den turkiska flaggan bränns eller när Erdogan förolämpas.

Målet är att turkiska och europeiska medier ska rapportera om aktionerna.

Ett annat dokument beskriver en av dessa operationer som genomfördes i Paris den 5 mars i år. Bilder visar ”demonstranter” som gör nazisthälsningar framför banderoller prydda med den ukrainska flaggan och Erdogankritiska budskap. Rapporten innehåller också runt 60 länkar till sociala plattformar som Facebook, Tiktok och Youtube där filmer från aktionen spridits.

– Koranbränningen som Paludan utförde i Sverige i januari ligger som en byggsten som den här kampanjen bygger på, säger Valentyna Shapovalova, som forskar på rysk desinformation och propaganda vid Köpenhamns universitet, till danska DR.

Falska demonstrationer

Genom att granska nätverket som spridit filmerna hittar vi tio EU-, Nato- och Ukrainakritiska aktioner som kan misstänkas vara iscensatta sedan december 2022.

– Det är intressanta uppgifter och det ligger i linje med det vi sett när det gäller rysk påverkan mot Sverige och mot västländer, säger Gabriel Wernstedt, talesperson på Säpo.

Bilden till vänster är tagen i Paris i februari. Till höger fotograferas exakt samma plakat i Madrid dagen efter. Demonstrationerna som pågår i bakgrunden har ingenting med Ukrainakriget att göra. Totalt hittar vi tio iscensatta aktioner i Paris, Madrid, Haag och Bryssel. Foto: Facebook

En av männen, vars Facebookprofil varit drivande i att sprida materialet, nekar i telefon till all inblandning och hävdar att hans konto blivit hackat för ett tag sedan. Men kort efter att samtalet avslutas raderas hans sociala medier-konton tillsammans med en rad andra konton som varit pådrivande.

Granskningen är ett samarbete mellan den Londonbaserade grävredaktionen Dossier Center och SVT, Le Monde, Danmarks Radio, Expressen, NRK, Delfi, NDR/WDR och Süddeutsche Zeitung.

Medierna har tagit del av dokument som, enligt Dossier Center, kommer inifrån rysk underrättelsetjänst. Dokumenten beskriver Rysslands planer på iscensatta demonstrationer i flera europeiska städer – och utförandet av en aktion.  

Flera europeiska underrättelsetjänster har fått se dokumenten och bedömer dem som autentiska.

Genom att granska sociala medier-inlägg och personer som varit aktiva vid olika demonstrationer kan tio iscensatta aktioner med misstänkt koppling till rysk underrättelsetjänst identifieras – i städer som Paris, Madrid, Haag och Bryssel.

Några sociala medier-profiler sticker ut som mest aktiva till att sprida materialet. En av dem tillhör en man med nordafrikansk bakgrund som har studerat i Sankt Petersburg de senaste åren. Han har gått med i en rad grupper på Facebook med jobbannonser, där han har erbjudit mellan 80 och 100 euro till personer som kan ta bilder i de olika städerna.

Den ryska presidentadministrationen samt ryska försvarsministeriet har sökts för kommentarer, de har inte återkommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet