Demonstranter som blockerar motorvägsförbindelsen mellan Peru och Chile. Fotot är taget den 12 januari. Foto: EPA/Rafael Arancibia

Undantagstillstånd utlyst i Lima

Uppdaterad
Publicerad

Perus regering utlyser undantagstillstånd i huvudstaden Lima efter protesterna mot presidenten Dina Boluartes. Minst 48 personer har dött i samband med protesterna och tre ministrar i den nytillträdda regeringen har avgått.

Peru har skakats av kraftiga protester den senaste månaden och demonstranter kräver presidentens avgång. Minst 48 personer har dödats i sammandrabbningar med polis, uppger Reuters.

I ett försök att mildra protesterna har Perus kongress röstat för att tidigarelägga nästa val från 2026 till 2024.

Under helgen fick landets inrikesminister, kvinnominister och arbetsminister avgå, meddelade den pressade presidenten Dina Boluarte vid ett tv-framträdande där hon samtidigt berättade att hon inte har några tankar på att själv avgå.

På söndagen kom beskedet från regeringen att undantagstillstånd utlysts i Lima. Det innebär att armén har rätt att  ingripa för att bevara ordningen och att flera konstitutionella rättigheter såsom mötes- och rörelsefriheten upphävs.

Våldsamma protester

Expresidenten Pedro Castillo avsattes och frihetsberövades i början av december. Han hade då försökt upplösa parlamentet och införa undantagslagar.

En domstol har beslutat att Castillo ska vara frihetsberövad i 18 månader – detta efter ett beslut att han inte längre omfattas av åtalsimmunitet som landets president normalt åtnjuter.

Castillo-anhängare beskriver presidenten som kidnappad, medan myndigheterna säger att misstankarna mot den avsatte ledaren måste utredas grundligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.