Vetenskapakademiens ständige sekreterare Göran K. Hansson vädjar till svenska lärosäten om att stoppa samarbeten. Foto: Olivier Hoslet/EPA, Fredrik Sandberg/TT

Efter SVT:s avslöjande – Vetenskapsakademin vädjar till lärosäten

Uppdaterad
Publicerad

SVT's uppgifter om att flera svenska universitet och högskolor fortsatt att samarbeta med iranska motparter, trots dödsdomen mot den svensk-iranske forskaren Ahmedreza Djalali fortsätter att väcka reaktioner.

I ett brev riktat till 13 rektorer vid svenska universitet och högskolor som t ex Lunds Universitet, KTH och Chalmers uppmanar Kungliga Vetenskapakademiens ständige sekreterare Göran K. Hansson rektorerna att  ”kraftfullt verka för att Ahmadreza Djalali friges”. Han ber dem även att använda alla sina ”kontakter med regering, myndigheter, universitetsrektorer, forskare och andra i Iran för att rädda hans liv”. 

13 universitet och högskolor 

Fallet Djalali

Vetenskapakademiens ständige sekreterare vänder sig till just de 13 universitet och högskolor som enligt en SVT-granskning haft ett samarbete med Iran efter hans gripande och i vissa fall även efter att den svensk-iranske katastrofforskaren vid Karolinska Institutet dömdes till döden. Enligt människorättsorganisationer bröt processen mot Djalali mot grundläggande rättsliga principer. 

I sitt brev till de svenska lärosätena hänvisar Vetenskapakademiens ständige sekreterare till Belgien där Djalali varit gästprofessor och där universitet fryst allt samarbete med iranska universitet efter dödsdomen.  

”Det vilar ett stort ansvar på er” 

Brevet kommer efter en riksdagsdebatt där högskoleminister Matilda Ernkrans avsagt sig ansvaret för det svenska iransamarbetet. ”Lärosäten ansvarar självständigt för den verksamhet som bedrivs vid det enskilda lärosätet, inklusive internationella samarbeten”, svarade hon då.

”Det vilar ett stort ansvar på er”, skriver Vetenskapsakademiens ständige sekreterare med hänvisning till Ernkrans uttalande, som menar att det ännu finns tid att agera då verkställandet av domen tillfälligt skjutits upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Djalali

Mer i ämnet