Merkel med flyktingar i Turkiet Foto: AP/TT

Efter terrordåden: Frän kritik mot Merkels flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Nu har debatten om Tysklands flyktingpolitik börjat på allvar. Kristdemokraten Angela Merkel angrips nu hårt av de bayerska kristdemokraterna och också i vänsterpartiet Die Linke rasar en strid. Merkel har nu överraskande avbrutit sin semester.

Hon avbryter sin semester för att ge en presskonferens i Berlin på torsdagen. Hon har även fått kritik för att hon inte snabbt nog personligen kommenterade de terror- och våldsdåd som ägt rum den senaste tiden.

Hon besökte inte heller brottsplatserna som till exempel den franske presidenten gjorde efter tisdagens knivattack i en kyrka.

Tre dåd ägde rum förra veckan i delstaten Bayern i södra Tyskland – i Würzburg, i München och i Ansbach.

Vidgade klyftor

I Bayern regerar det kristdemokratiska partiet CSU, som är ett systerparti till Merkels kristdemokratiska CDU. CSU finns bara i Bayern, CDU finns i resten av Tyskland.

De kallas ”Unionen” – men de senaste vålds- och terrordåden i Tyskland har gjort att tidigare klyftor mellan de båda partierna bara har vidgats.

Nu går CSU:s partitidning Bayernkurier till hårt angrepp mot Merkel i en ledare. Bara en sak är klar: Merkels flyktingpolitik var katastrofal, skriver tidningen.

Bayernkurier är ett partiorgan som är mycket troget partiledningen med Bayerns regeringschef Horst Seehofer i spetsen. Seehofer har länge kritiserat Merkels flyktingpolitik. Bland annat kräver Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann att man i fortsättningen ska kunna utvisa flyktingar till krisländer, vilket enligt Amnesty International strider mot folkrätten.

Nu sammanfattar och utvidgar partiorganet CSU:s kritik mot partivännen Merkel:

Tyskland överansträngt

Med sin flyktingpolitik har Merkel gynnat högerpopulistiska partier. Merkel har utsatt tyska folket för säkerhetsrisker med sina öppna gränser och armar, menar tidningen i en ledarkommentar.

Tiotusentals unga människor, mest unga män i ”stridbar” ålder, som inte är ordentligt registrerade, befinner sig i Tyskland. Angela Merkels gränslösa flyktingpolitik har överansträngt Tyskland.

CSU-organet menar att CDU-ledaren Merkel inte hade några planer för hur man skulle ta emot flyktingarna när hon förra sommaren visade upp en ”välkomnandekultur” för asylsökande.

Långvarig debatt

– Vi hade inga planer för mottagandet. Inte nog med bostäder. Inte nog med personal. Utan frivilliginsatser skulle staten efter Merkels risktagande ha kollapsat.

Tidningen pekar på att myndigheterna inte hinner bearbeta asylansökningar, polisen är överansträngd, skolorna klarar inte av sina uppgifter att lära ut tyska och att bidra till integrationen. Kommunerna är också överansträngda.

Det har förts en långvarig debatt både inom Merkels CDU och mellan CDU och CSU. Under lång tid har även CDU-politiker, särskilt på lokal nivå, krävt en hårdare linje.

Angrepp från vänster

Men också i ett av oppositionspartierna, vänsterpartiet Die Linke, rasar nu en strid. Die Linke har sina rötter i DDR:s gamla statsparti och finns mest i östra Tyskland.

Där har partiets gruppledare i parlamentet, den synnerligen vänsterinriktade Sahra Wagenknecht gått till angrepp mot Merkel för hennes flyktingpolitik. Argumenten är i stort sett de samma som i Bayernkuriers uppgörelse med Merkel.

Wagenknecht har nu fått motta svidande kritik från partivänner som menar att hon bland annat dragit alla flyktingar över en kam och utmålat dem som säkerhetsrisker. Krav har rests på att hon ska avgå, väljare har sagt att de inte längre stödjer partiet – och det hålls två delstatsval i september där mycket står på spel för partiet.

Wagenknechts kritik handlade om att Merkel med sin paroll ”Vi klarar det” (Wir schaffen das) har handlat lättfärdigt. Mottagandet och integreringen av en stor del av flyktingarna är förknippad med betydande problem som Merkel förbisett.

Beröm från högerpopulister

– Staten måste nu göra allt för att människorna i vårt land kan känna sig säkra. Det förutsätter att vi vet vem som befinner sig i landet och om möjligt också vet var det lurar potentiella faror.

Nu måste Merkel och hennes regering, enligt Wagenknecht, försöka befästa människornas tro på att staten och dess säkerhetsorgan kan agera.

Hennes uttalande gjorde att en av ledarna för det högerpopulistiska, invandringskritiska partiet AFD (Alternativ för Tyskland) twittrade beröm och bifall till henne, som i vanliga fall alltså ligger mycket långt ut på vänsterkanten. Hon har kritiserats internt i partiet för att hon inte tillräckligt tydligt har distanserat sig från stalinismen och dess brott.

Missförstådd

Kritiken inom partiet gjorde att Wagenknecht måste förklara sig och hon försökte få det till att hon var feltolkad och missförstådd.

Hon menade inte att generalisera och utpeka alla flyktingar som säkerhetsrisker utan bara velat peka på att Merkel hade underlåtit att skapa de politiska och sociala förutsättningarna för en lyckad integration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.