Vladimir Pution och Donald Trump talar under G-20 mötet i Hamburg. Foto: AP

”Efter Trumps Putin-möte: viss förvirring här i USA”

Publicerad
Analys ·

Trump och Putin ska ha pratat om Rysslands inblandning i det amerikanska valet, men vad kom de egentligen fram till?

Nike Nylander

SVT:s utsände i Washington

Dagen efter det extremt haussade mötet mellan Trump och Putin råder viss förvirring här i USA.

Vad sas egentligen inne i det där rummet? Och i synnerhet – vad sas om Rysslands inblandning i förra årets amerikanska presidentval? Trump var under stor press hemifrån att konfrontera Putin om detta och den stora frågan inför mötet var om han skulle göra det eller inte. Och det gjorde han alltså. Men frågan är på vilket sätt han gjorde det och hur samtalet landade.

TV: Här skakar Trump och Putin hand

Utrikesministrar ej överens

De enda som var med i rummet utöver Trump, Putin och två tolkar var ländernas utrikesministrar, Rysslands Sergei Lavrov och USA:s Rex Tillerson. Den ene en politisk räv, den andre en erfaren industriman utan tidigare politisk erfarenhet. Deras versioner av vad som hände därinne skiljer sig åt.

Enligt Tillerson hade de bägge herrarna en ”robust och långvarig diskussion” om saken. Att frågan togs upp bekräftas också av hans ryska motpart. Men därefter skiljer sig deras versioner åt. Efter mötet sa Lavrov till reportrar att Donald Trump ska ha accepterat Putins försäkran om att Ryssland inte blandat sig i valet och att Trump därefter ska ha avfärdat de utredningar som pågår i USA kring frågan. Tillerson däremot säger att presidenten inte alls accepterade Putins förnekande, men att den amerikanska administrationens fokus är att relationen mellan länderna ska kunna gå vidare trots att länderna inte är överens i den här frågan.

LÄS MER: Utredning startar om rysk inblandning i Trump-kampanjen

Trump sådde tvivel

Vems version stämmer? Och hur oeniga är egentligen Trump och Putin när det gäller Rysslands inblandning i valet? Donald Trump har ju upprepade gånger ifrågasatt de slutsatser som hans underrättelsemyndigheter har dragit. Senast dagen innan på en pressträff i Polen sådde Trump återigen tvivel. ”Nobody really knows” sa han när han fick frågan om den ryska inblandningen. Så hur hårt pressade han egentligen sin ryske motpart under mötet igår?

ANALYS: ”Trump vill skapa bättre relation till Ryssland”

Vill lämna frågan bakom sig

Vi lär aldrig få svar på exakt vad som sas i rummet och vilken version som stämmer. Ett som är säkert är att Trump vill lämna hela frågan om Rysslands inblandning i valet bakom sig. Lika säkert är att han inte kommer att kunna göra det. Flera olika utredningar om saken pågår fortfarande och frågan kommer att fortsätta hänga som ett mörkt moln över hans presidenttid.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.