Revolution, maktskiften och förtryck. Se videon om de händelserika åren i Egypten. Foto: TT

Egypten efter revolutionen: Minns du vad som hänt?

Publicerad

Revolution, maktskiften och protester. Presidenter har störtats och dömts. Folket har gått ut på gator och torg för att göra sin röst hörd. Hundratals människor dödades under en och samma sittdemonstration. De senaste sex åren i Egypten har varit mycket händelserika. Friska upp minnet med hjälp av SVT Nyheters video om Egypten efter den arabiska våren.

Den före detta diktatorn Hosni Mubarak tvingas bort från makten efter massiva protester i början av år 2011. Därefter väcktes förhoppningar om ett demokratiskt Egypten, men åren efter revolutionen har ännu inte landat i trygghet och säkerhet.

Året efter den arabiska vårens protester, valdes Muhammad Mursi från den politiska vingen av Muslimska brödraskapet till president. Men hans karriär som Egyptens statschef blev inte långvarig. Missnöjet mot honom resulterade i nya protester och militären genomförde år 2013 en statskupp. Mursi störtades, till hans anhängares besvikelse.

Numer styr den före detta arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi Egypten. FN och människorättsorganisationer kritiserar al-Sisi och hans regering för brist på demokrati och rättssäkerhet. Många menar att situationen i Egypten är värre nu än under diktatorn Mubaraks tid.

Se mer om Egypten från Korrespondenterna i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer