Foto: SVT

Egypten ett av de värsta länderna för journalister

Uppdaterad
Publicerad

Gripandet av Peter Greste, Baher Mohamed och Mohamed Fahmy i december 2013 kom som en signal om att 2014 skulle bli ett uselt år för pressfriheten i Egypten. Så blev det också.

Jag träffade Mohamed Fahmy genom en kollega från amerikanska CNN ett par gånger under våren 2013. En lång man som verkade vara kompis med halva Kairos korrespondentkår och som hade skrivit en bok om Egyptens revolution. Fahmy hade ännu inte börjat jobba för Al Jazeera English.

”Förbund med djävulen”

Det var svårt att föreställa sig att jag ett drygt år senare skulle sitta i en rättssal där en domare iförd solglasögon skulle förklara fängelsedomen mot Fahmy och de två andra Al Jazeerajournalisterna Peter Greste och Baher Mohamed med att de tre ”stod i förbund med djävulen”. Rättegången har beskyllts för att vara politisk och bevisningen har liknats vid en fars.

Journalister dömda till fängelse

Idag på nyårsdagen 2015 har  Fahmy och de andra Al Jazeerajournalisterna  tillbringat över ett år i fängelse. Det har varit ett år när det blivit svårare att arbeta som journalist i Egypten. 

Flera av mina utländska kollegor har haft besök av polisen i sina hem, och vi har alla fått brev från den statliga egyptiska informationstjänsten med varningen att vi inte ska boka intervjuer med oppositionen eftersom det kan vara brottsligt. 

Fler tillstånd krävs

Bara för att filma ett vanligt nyhetsreportage krävs nu en uppsättning papper: Jag och fotografen Ahmed Medhat behöver inte bara våra korrespondentackrediteringar från det egyptiska presscentret, vi behöver också papper för att bevisa att kameran och utrustningen vi använder är registrerad – samt särskilda filmtillstånd från inrikesministeriet som bara gäller ett guvernonat i taget. 

Tillstånden måste förnyas varje månad för att gälla. Men även när vi har alla papper med oss blir vi ofta stoppade av poliser som anser att de inte är giltiga. Då får vi bråka på lagom ljudnivå och be att få tala med polisens chef. När chefen tittat på pappren och konstaterat att allt är i sin ordning har någon timme passerat –  och de vi skulle intervjua har hunnit gå hem till sig. 

”Falska nyheter”

I december 2014 rankade Reportrar utan gränser Egypten som näst värsta landet i världen när det gäller gripanden av journalister. Bara Ukraina är värre enligt organisationen som också rapporterar att 16 journalister nu sitter fängslade i Egypten.  De är i gott sällskap. Också människorättsadvokater och demokratiaktivister finns bland de över 16 000 personer som enligt människorättsorganisationer har fängslats sedan militären tog över makten i Egypten i juli 2013.

En av de saker som Al jazeerajournalisterna anklagats för är att de med ”falska nyheter” velat svärta ned bilden av Egypten utomlands. 

När jag träffade Mohamed Fahmys bror Adel Fahmy inför domen i juni förra året var det detta som förbryllade honom mest. 

–  Min bror är en ärlig och prisbelönt journalist. Men även om det vore sant att han hittat på falska nyheter så kan jag inte tänka mej han kunnat hitta på något som skulle ha svärtat ned Egypten mer än denna rättegång har gjort, sade han. 

– Ingenting kunde ha varit värre än det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalister dömda till fängelse

Mer i ämnet