Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi Foto: Costas Baltas/AP/TT

Egypten lyfter undantagstillstånd efter fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Det undantagstillstånd som varit i Egypten i fyra år har lyfts. Undantagstillståndet sattes in efter att två koptiska kyrkor utsattes för terrorbombningar 2017.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi lyfter det undantagstillstånd som har rått i landet i över fyra år.

”Egypten har blivit en oas av säkerhet och stabilitet i regionen tack vare dess fantastiska folk och lojala män. Därför har jag beslutat att inte förlänga undantagstillståndet som råder i landet”, skriver al-Sisi på Facebook.

Det var i april 2017 som två koptiska kyrkor utsattes för terrorbombningar. Dåden, som terrorrörelsen IS tog på sig, krävde 45 liv.

Har inneburit större befogenheter för polis

Undantagstillståndet har bland annat inneburit större befogenheter för polisen och inskränkningar i yttrande- och mötesfriheten.

Egypten har i många år stridit mot jihadister med koppling till IS, främst i norra Sinai och Libyska öknen. I februari 2018 satte säkerhetsapparaten in en utökad offensiv mot jihadisterna.

Människorättsgrupper menar att regimen har använt undantagstillståndet och det sedan 2013 rådande demonstrationsförbudet för att tysta oliktänkande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.