Regimens kravallpolis i aktion Foto: AP/TT

Egypten: Sista kritiska rösterna tystas

Uppdaterad
Publicerad

Egypten blir ett tystare land från och med den 11 november. Då har den sittande regimen tystat alla de organisationer som sysslar med mänskliga rättigheter.

Dessa kan ses som de sista som har stått för något slags avvikande mening i ett land som allt mer börjar likna en diktatur – igen.

Det handlar inte bara om organisationer som sysslar med mänskliga rättigheter utan om alla icke-statliga sammanslutningar (NGO, non governmental organizations). Men de NGO som sticker ut är just grupper som försöker värna om de demokratiska värdena och de mänskliga rättigheterna. Det är dem regimen vill åt.

Tidsfrist

Redan den – som man ofta sade – måttfullt islamistiska regering under Muslimska Brödraskapet som tillträdde 2012 planerade en lag mot NGO. Denna regering under Mohammed Mursi avsattes i en militärkupp 2013.

Det är de nya makthavarna efter denna kupp som nu också vill tysta NGO. Den lag som den avsatta regeringen ville stifta innan den störtades var ännu värre än den lag som börjar tillämpas den 11 november.

NGO i Egypten har fått en tidsfrist: Registrera er före den 10 november. Vad som ska hända efter detta vet ingen. Då står det regeringen fritt att åtala till exempel de olika organisationerna som sysslar med demokrati- och rättighetsfrågor.

Det uppseendeväckande med lagen är att den infördes 2002 av den nu störtade diktatorn Mubarak. Det är alltså en återgång till det gamla.

Förbjuda projekt

Konkret handlar det om att regeringen efter en registrering får rätt att inspektera verksamheten och förbjuda projekt som en NGO utför. Staten får också rätt att stoppa bidrag som kommer från utlandet. Många grupper som sysslar med mänskliga rättigheter får till stor del sina pengar från utländska donatorer.

Den egyptiska regimen är inte ensam i världen om att vilja kontrollera NGO som finansieras med bidrag från utlandet. Liknande regler finns på närmare håll – i Ryssland.

Den egyptiska regeringen vägrar att medge att detta är ett sätt att tysta oppositionen men de drabbade grupperna säger att man efter en registrering blir utsatt för ett ministeriums godtycke.

Sista som vågar kritisera

Representanter för dessa grupper menar att de är de sista som vågar kritisera till exempel brott mot mänskliga rättigheter – och att detta är obekvämt för regimen. Oppositionen har redan tystats genom lagar som förbjuder gatudemonstrationer, journalister har fängslats, ungefär tusen demonstranter har dödats och man har just nu tiotusentals politiska fångar i fängelserna.

Enligt Amnesty International lägger regimen nu sista handen vid ett projekt som har pågått ett år nu med att tysta alla avvikande åsikter och tysta Egyptens sista existerande oppositionsröster.

Se även Stina Blomgrens tv-inslag ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.