Parlamentet i Egypten förbereder en lag som gör det olagligt att vara ateist, och åtalen för hädelse har ökat. Foto: AP/TT

Ateism kan förbjudas i Egypten – ses som ett hot mot landet

Publicerad

Att inte tro på gud kan bli förbjudet i Egypten. Landets parlament förbereder en lag som gör det olagligt att vara ateist, och åtalen för hädelse har ökat.

Ett klipp på egyptisk tv där den unge ateisten Mostafa Hashem kastas ut under pågående direktsändning fick nyligen stor spridning. I tv-programmet skriker programledaren åt Hashem att hans idéer är destruktiva och dåliga för Egyptens unga.

Innan webbdesignern Mustafa beordras lämna studion stämplas han som instabil och uppmanas att uppsöka mentalsjukhus.

– Alla jag känner såg programmet. Programledaren liknar ateism vid en sjukdom. Det är skrämmande faktiskt, säger han när SVT Nyheter träffar honom i Kairo.

Oroas för höjt tonläge

Mustafa beskriver sitt eget sökande efter Gud som en lång resa som landade i att han inte är troende. Han oroas över dagens höjda tonläge. Redan i dag är det förbjudet att förolämpa religion i Egypten. Den som döms för blasfemi riskerar fem års fängelse.

Den nu föreslagna lagen innebär att det kan bli straffbart i sig att inte vara troende. Det inflytelserika islamiska lärosätet Al Azhar stödjer lagförslaget. En företrädare för Al Azhar säger till egyptiska medier att det är nödvändigt ”att straffa dem som har förförts av ateismen”.

Gripanden och åtal för blasfemi har ökat efter år 2013 när den nuvarande presidenten Abdel Fattah el-Sisi kom till makten. Sisis regering har en plan för att ”konfrontera och eliminera ateism”. Vissa myndighetsföreträdare beskriver ateismen som ett av de största hoten mot Egypten.

Gripanden av homosexuella

Mustafa ser paralleller mellan den lagförslaget mot ateism och det senaste årets våg av gripanden av homosexuella i Egypten. Han menar att det är en reaktion på de krav på frihet som fördes fram under landets revolt 2011 då massdemonstrationer tvingade Hosny Mubarak att avgå.

– Under revolutionen fick människor större frihet och kunde säga hur frustrerade de var på grund av tillexempel politiken eller traditioner. I dag är kontrollen större, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.