Albert Einstein och hans brev Foto: TT

Einsteins brev sålda för miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Delar av den berömde vetenskapsmannen Albert Einsteins korrespondens har sålts på auktion i USA. De 27 breven inbringade närmare 3.5 miljoner kronor.

Dyrast av Einstens brev, klubbslaget landade på 62.500 dollar eller drygt en halv miljon kronor, blev ett brev som vetenskapsmannen skrev till sin son 1945.

Förklarade atombomben

I brevet försökte han förklara sambandet mellan sin egen relativitetsteori och de atombomber som just det året fälldes över Nagasaki och Hiroshima och som avslutade det 2:a världskriget genom att tvinga det kejserliga Japan att kapitulera.

I två andra dyrgripar till brev från 40-talet besvarade vetenskapsmannen frågor om Gud som en man ställt till honom. Andra ämnen som avhandlats i Einsteins korrespondens rymmer ämnen som nazism, McCarthyism (den antikommunistiska misstänksamheten som präglade USA under 40- och 50-talet) samt andra, mer personliga ämnen.

Samlingen skingras

Enligt den Los Angeles-baserade auktionsfirman Profiles in History kommer breven från en privat samling som byggts upp under flera år. Köparna finns spridda över världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.