Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nobelpristagaren Douglas Diamond om vilka som lever farligt i dagens penningpolitik. Foto: SVT/Mikael Eriksson

Ekonomipristagaren: Här kan nästa finanskris dyka upp

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds Nobelveckan, med prisutdelning på lördag. Årets ekonomipristagare Ben Bernanke, Douglas Diamond och Philip Dybvig belönas för sin forskning om bankers roll i finanskriser, särskilt vad gäller risken att råka ut för en ”bankrusning”.

– Om du tror att alla andra kommer ta ut sina pengar från banken, då vill du hinna dit själv innan pengarna tar slut. Vi har modellerat bankrusningar som ett rationellt fenomen, förklarar pristagaren Phil Dybvig.

Ben Bernanke, kanske främst känd som amerikansk centralbankschef under finanskrisen 2007-2009, belönas för sin ekonomisk-historiska forskning om varför den stora depressionen på 30-talet blev så djup och långvarig. Han menar att det till stor del berodde på att så många banker föll då, och kreditgivningen med dem. Han är en av tre som i år tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

– Människor litade inte på bankerna, de grävde hellre ned pengarna i marken. Det blev svårt att låna och det förvärrade den ekonomiska nedgången, säger Bernanke.

Kryptobörsen modernt exempel

Men en bankrusning behöver inte vara av den traditionella sorten, som de som vi såg på 30-talet eller i samband med finanskrisen. Det är inte bara traditionella banker som riskerar falla när förtroendet sviktar. Senaste tiden har vi sett andra exempel på finansjättar på fallrepet som visar att deras forskning är ständigt aktuell.

Kryptobörsen FTX fall är ett färskt exempel på en bankrusning. Ett rykte uppstod om att den var på obestånd, och kunder skyndade sig att rädda sina pengar innan marknadsplatsen stängde ned. I det här fallet verkar oegentligheter ligga bakom och det saknas ännu cirka 8 miljarder dollar av kundernas pengar.

Men det kan lika gärna drabba en aktör som är både likvid och solid. Om alla ska ha ut sina pengar samtidigt, och de inte finns tillgängliga på så kort varsel, kan uttagen kan leda till att bolaget faller. Är det en större finansiell spelare, kan det dra med sig många andra i fallet.

– Den självuppfyllande profetian, som en bankrusning utgör, kan leda till att finanssystemet kollapsar, säger Diamond.

Det handlar inte om att det formellt sett är en ”bank”, det handlar om att den finansiella institutionen lånar in pengar kortsiktigt (som kunderna kan kräva tillbaka med kort varsel) och lånar ut pengar långsiktigt (där det är svårt att snabbt få tillbaka dem).

Idag skyddas privatkunder av statlig insättningsgaranti hos vanliga banker. Men det finns många andra aktörer som kan råka ut för en rusning. I videon hör du vilka branscher som professor Diamond menar ligger i riskzonen i dagens ekonomiska klimat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.