Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyperinflation och valutakaos i Turkiet. Följ med SVT:s korrespondent till ett bageri i Istanbul och hör om prisutvecklingen för turkiska sesamkringlan ”simit”. Foto: SVT/Oscar Fries

Turkiet faller allt djupare i krisen – inflation på över 70 procent

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska krisen i Turket växer och inflationen ligger på över 70 procent med skenanade priser. En utveckling som drabbar president Erdogans popularitet till den grad att han kan få svårt att vinna nästa presidentval.

– På grund utav inflationen och priskaoset i Turkiet, ändras priser dagligen. Nästan varje vecka ändrar restaurangerna sina menyer, säger ekonomen Cevdet Akcay.

Under torsdagen lämnade Turkiets centalbank styrräntan oförändrad, trots en hyperinflation och risk för valutakris.

Turkiets president president Recep Tayyip Erdogan har full kontroll över centralbanken, och driver sin egen ränteteori. Frågan om den turkiska inflationen är politiskt glödhet i landet. Regeringen i landet förbereder en lag som förbjuder publicering av oberoende inflationsmätningar utan tillstånd av den statliga statistikbyrån Turkstat.

Men de skenande priserna riskerar att hota president Erdogans möjligheter att vinna nästa presidentval.

Följ med SVT:s korrespondent till ett bageri i Istanbul för att höra tankarna om landets ekonomiska kris – starta klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.