Flaggor på halv stång utanför Oxford High i Oxford, Michigan. Foto: Jake May/AP/TT

Föräldrarna till skolskytten i Michigan gripna

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till den 15-årige pojke som sköt ihjäl flera skolkamrater i Michigan, USA, i tisdags anklagas också för brott.

Efter att ha flytt och varit efterlysta av polisen har de båda nu gripits, sedan deras gömställe i en lagerlokal med konstutställningar avslöjats.

Paret har eftersökts sedan fredag eftermiddag och greps tidigt på lördagen i en industribyggnad i Detroit.

Pojkens mamma och pappa anklagas formellt för ungefär dråp genom oaktsamhet (involuntary manslaughter). Några timmar efter att anklagelserna tillkännagavs på fredagen konstaterade myndigheterna att paret inte gick att hitta. Föräldrarna efterlystes och söktes av både lokal och federal polis.

Under kvällen utlyste myndigheterna en belöning på motsvarande 90 000 kronor vardera för uppgifter som ledde till föräldrarnas gripande.

Enligt föräldrarnas advokat hade paret inte flytt och hade ingen avsikt att hålla sig undan polisen, utan gav sig i väg för ”sin egen säkerhet”. De skulle dock återvända, då de är anklagade för dråp genom oaktsamhet.

– Deras agerande, att gömma sig i en lagerlokal, tyder inte på att de skulle överlämna sig frivilligt, sade polischef James White på en presskonferens på lördagen.

Ovanliga anklagelser

Skolskjutningar sker med jämna mellanrum i USA, men det är väldigt sällsynt att gärningspersonernas föräldrar anklagas för brott.

Det blev tidigt känt att pappan köpte pistolen bara några dagar innan skoldådet. Sonen hade av allt att döma fri tillgång till den.

En tid innan dådet hade en lärare på skolan slagit larm och försökt kontakta föräldrarna, sedan han sett 15-åringen sitta och söka information om vapenammunition under lektionstid. Åklagaren Karen McDonald har berättat att mamman i samband med det skickade ett sms till sonen där hon i lättsamma ordalag skrev att hon inte var arg på honom:

”Du får lära dig att inte åka fast.”

Föräldrarna kallades sedan till skolan samma morgon som dådet, då lärare upptäckte att pojken suttit och ritat en teckning med en pistol, en blödande person och ord som ”blod överallt”.

Reagerade inte

Föräldraparet sade dock nej till att ta hem sonen från skolan och ställde inga frågor om vapnet, enligt åklagaren.

– Dessa anklagelser syftar till att ställa personer som bidrog till denna tragedi till svars och också föra fram budskapet att vapenägare har ett ansvar, sade åklagare Karen McDonald under fredagen.

– Tanken att en förälder läser de orden, och också känner till att deras son har tillgång till ett dödligt vapen som de gett honom, är helt orimlig. Jag skulle säga kriminellt.

Två flickor, 14 och 16 år gamla, samt två pojkar, 16 och 17 år gamla, sköts ihjäl i skolan Oxford High i orten Oxford, i den sydöstra delen av Michigan. Ytterligare sju personer skottskadades.

15-åringen är bland annat misstänkt för mord och terrorism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.