Elever i en grundskola i Dili i Östtimor som tvättar händerna när deras skola öppnar efter att ha varit stängd under corona-pandemin. Foto: Antonio Dasiparu 19 juni 2020

4 av 10 skolor i världen saknar möjligheter till grundläggande handhygien

Uppdaterad
Publicerad

Barn i 43 procent av världens skolor saknar grundläggande möjligheter att tvätta händerna med vatten och tvål. Det visar en ny rapport från WHO och Unicef.

Enligt den nya rapporten saknade omkring 818 miljoner barn möjligheter till grundläggande handhygien i skolorna år 2019.

Det utsätter dem för ökad risk att smittas av covid-19 och andra överförbara sjukdomar i skolorna, uppger Världshälsoorganisationen och FN:s barnfond Unicef på torsdagen.

Coronapandemin

– Vi måste prioritera barns lärande. Det innebär att se till att skolorna är trygga att öppna på nytt – med tillgång till handhygien, rent dricksvatten och säkra sanitetslösningar, säger Henrietta Fore, Unicefs generaldirektör i ett skriftligt uttalande.

Över en tredjedel av barnen (295 miljoner) är bosatta i söder om Sahara i Afrika. I de minst utvecklade länderna saknar 7 av 10 skolor grundläggande möjligheter att tvätta händerna. Hälften av skolorna saknar grundläggande tillgång till vatten och sanitet.

Elever i Sri Lankas huvustad Colombo som tvättar händerna när skolan ska öppna efter att ha varit stängd på grund av covid-19. Foto: Epa, Chamila Karunarathne 6 juli 2020

Väldokumenterat

Rapporten betonar att regeringar som försöker kontrollera spridningen av covid-19 måste balansera behovet av att genomföra folkhälsoåtgärder mot sociala och ekonomiska effekter av att stänga verksamheter som skolor.

Bevis på negativa effekter av långvariga skolstängningar är väl dokumenterade när det gäller barns säkerhet, välbefinnande och lärande, säger rapporten.

– Skolstängningarna i hela världen sedan covid-19-pandemins utbrott har blivit en utmaning utan motstycke när det gäller barns utbildning och välbefinnande, säger Henrietta Fore, Unicefs generaldirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet