Senast i slutet av oktober dog 21 personer i Jordanien av en störtflod. Foto: Muhammad Hamed/TT, AP

12 döda i översvämningar i Jordanien – turister evakueras

Publicerad

Jordanska myndigheter har utlyst undantagstillstånd i delar av landet sedan det drabbats av regn och störtfloder för andra gången på två veckor. Tolv människor har mist livet sedan i fredags. För två veckor sedan sveptes en skolklass bort av vattenmassorna.

Två kvinnor och en flicka dog när deras bil sveptes bort efter att Jordanien för andra gången på två veckor drabbats av skyfall och störtfloder. Ytterligare nio personer har mist livet på grund av ovädret sedan fredag eftermiddag, många saknas fortfarande. Bland de döda finns ytterligare ett barn och en dykare som jobbade med räddningsinstasen.

Fler än 3 700 turister har evakuerats från den antika staden Petra som är ett populärt turistmål i landet. Vattnet i delar av staden, känd för sina trånga gångar, steg till fyra meter över marken. Enligt lokala myndigheter är det den största översvämningen på decennier, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Skolor stängdes

Hotellägaren Ahmed Shamaseen säger till nyhetsbyrån att han hörde ett dundrande ljud och såg vattenmassor med träd, stenar och bråte röra sig mot staden. Flera byggnader nära Petra ska ha skadats.

I staden Aqaba har myndigheterna utlyst undantagstillstånd, motorvägar har stängts av och universitet och skolor höll stängt på lördagen.

Svenska UD följer utvecklingen, men har inga uppgifter om att svenskar ska finnas bland de evakuerade.

I slutet av oktober miste 21 personer livet, de flesta barn, när de sveptes bort av en störtflod under en skolutflykt. Kritik riktades mot landets beredskap och två ministrar lämnade sina poster efter att en utredning visat på försumlighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.