Plastpåsar är förbjudna i Kenya sedan i augusti. Arkivbild. Foto: TT

Elva gripna för innehav av förbjudna plastpåsar i Kenya

Publicerad

Elva personer har gripits för innehav av förbjudna plastpåsar i Mombasa i Kenya.
Enligt lagen kan de straffas med fängelse i upp till fyra år. Men eftersom de är förstagångsförbrytare har domaren beslutat att släppa dem med en varning.

Personerna greps för två dagar sedan vid en räd, de omfattar gatuförsäljare som sålde äpplen och sockerrör i plastpåsar. Alla har erkänt brott, uppger BBC.

I augusti införde Kenya ett förbud mot användning, tillverkning och import av plastpåsar, eftersom de skadar miljön och blockerar avlopp. Förbrytare riskerar upp till fyra års fängelse och drygt 300.000 kronor i böter. Lägsta straffet för brott mot lagen är cirka 150.000 kronor i böter.

Släpps med varning

Domaren Martin Rabera har emellertid beslutat att släppa de elva personerna med en varning.

– Rätten känner sympati för er eftersom ni är förstgångsförbrytare. Men vi skickar en stark varningssignal till de anklagade och allmänheten att vi finns här så länge ni fortsätter att bryta mot lagen, säger han enligt Business Daily newspaper.

Statuera exempel

Åklagaren Jane Alango menar att påsarna inte bara är dåliga för miljön, utan även för djurlivet.

– Påsarna har dödat många djur. Människor kan använda korgar och andra behållare i stället för påsar. I dag bör dessa personer användas för att statuera exempel för de som fortfarande använder de förbjudna plastpåsarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer