ARKIV. Djuret på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: TT / SVT grafik

Elva lejon hittades döda i nationalpark

Uppdaterad
Publicerad

Elva lejon har hittats döda i drottning Elizabeths nationalpark i Uganda. Myndigheterna misstänker att de har dött av förgiftning.

Totalt handlar det om åtta ungar och tre honor som dött i den misstänkta förgiftningen. Djuren tros ha dödats för att de gett sig på lokalinvånares boskap, misstänker myndigheten Uganda Wildlife Authority. Deras talesperson Gessa Simplicious säger i ett uttalande att de vet att djuren varit friska i övrigt, rapporterar Sky news.

Djurturism är en stor inkomskälla för landet och lejonens död har lett till att Ugandas minister i turismfrågor, Ephraim Kamuntu, gått ut och fördömt den misstänkta förgiftningen, som han kallar för ”självisk”.

Men det här är inte första gången som lejon fått sätta livet till under liknande omständigheter i nationalparken. 2010 dog fem lejon i ett annat misstänkt fall av förgiftning och mellan maj 2006 och juli 2007 dödades 15 lejon i samma område, skriver tidningen the Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.