Emotionell väntan bland väljare: ”Det är nog nu, ge oss ett resultat”

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden har gått om Donald Trump i de viktiga delstaterna Pennsylvania och Georgia.

Men läget är mycket jämnt och ännu finns inget svar på vem som vinner valet och blir USA:s näste president.

I delstaten Pennsylvania har demokraternas presidentkandidat Joe Biden gått om president Donald Trump och leder vid elva tiden svensk tid på fredagskvällen med 13 662 röster.

I delstaten Georgia är läget extremt jämnt. Med 99 procent av rösterna räknade på fredagskvällen svensk tid, en timme innan midnatt, har Trump och Biden båda 49,4 procent, men Biden har tagit ledningen med 1598 fler röster.

Presidentvalet i USA 2020

Marginalerna är dock extremt små och ännu återstår det viktiga röster att räkna.

– Ingen är riktigt glad eftersom det inte finns några definitiva svar, säger SVT:s korrespondent Fouad Youcefi som befinner sig i Pittsburgh i Pennsylv ania.

”Känslorna utanpå”

Han förklarar att många amerikaner är upprörda eftersom de känner att de, i likhet med vad president Donald Trump har sagt, blir bestulna på valresultatet. Andra är tvärt om arga för att de anser att presidenten kommer med grundlösa anklagelser om valfusk.

– Känslorna är verkligen utanpå. Det är emotionellt väntande enligt bästa Hollywood-manus, säger Fouad Youcefi

Men resultatet kan dra ut på tiden. I Georgia har delstatens valmyndighet meddelat att man ska räkna om rösterna eftersom marginalen mellan kandidaterna är mindre än 0,5 procentenheter.

I Pennsylvania har valmyndighetens chef Lisa M Deeley meddelat att det slutgiltiga valresultatet kan dröja flera dagar eftersom det fortfarande återstår omkring 40 000 röster att räkna.

Otålig väntan bland väljare

SVT:s korrespondent Stefan Åsberg befinner sig i Washington och säger att det stora antalet förtidsröster har satt ett hårt tryck på valmyndigheterna.

– En amerikan sa till mig, ”det är nog nu, ge oss ett resultat”, och det ligger väl någonting i det, säger han.

Även på andra håll i USA pågår en otålig väntan.  

– Oavsett vem som vinner måste vi fortfarande gå till jobbet i morgon bitti. Vi måste fortfarande vara tillsammans och vi måste fortfarande betala våra räkningar, sa väljaren Umberto i New York till nyhetsbyrån Reuters redan på onsdagen, dagen efter valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet