Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Här är frågorna som förbryllar utredarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett plan från flygbolaget Germanwings störtat med 150 personer ombord, däribland en tysk skolklass, under tisdagen i de franska Alperna hölls kyrkorna öppna hela natten och ljus tändes för de omkomna.

Samtliga ombord omkom. En av planets så kallade svarta låda har återfunnits, men fortfarande är orsaken till olyckan okänd och frågorna hopar sig för haveriutredarna.

Medborgare från Tyskland, Spanien, Colombia, Belgien, Danmark och Turkiet hör till de 150 som dog i kraschen, som skedde på tisdagen. Bland offren fanns 16 tyska tonåringar på skolresa och deras två lärare. Troligen fanns även brittiska medborgare ombord på planet, uppgav Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond på tisdagskvällen.

Planet som var på väg till Düsseldorf i Tyskland startade från Barcelona i Spanien klockan 08.45 lokal tid och en stund senare bröts kontakten med flygplanet och flygledningen skickade ut ett larm klockan 10.47. Flygkatastrofen var ett faktum och enligt franska medier är det den värsta civila flygkraschen på årtionden i Frankrike sett till antalet dödsoffer.

Kroppar har börjat bärgas

Vrakdelar från planet, ett Airbus A320, hittades i närheten av samhället Barcelonette i de sydliga franska Alperna. Enligt den franska tidningen Le Figaro kraschade flygplanet i oländlig terräng vid det 2.961 meter höga Tête de l’Estrop.

Räddningsmanskap nådde under eftermiddagen olycksplatsen med hjälp av helikopter. Enligt den franske premiärministern Manuel Valls är det helt klarlagt att ingen av de ombordvarande överlevde kraschen. Planet hade 144 passagerare och sex besättningsmän.

Helikopterbilder visar hur vrakdelar är spridda över ett stort område i en bergssluttning. Några större flygplansdelar syns, men resten av planet har slagits sönder i spillror.

”Tänkte att det aldrig skulle klara sig”

Sébastien Giroud jobbar på ett sågverk i närheten av platsen för kraschen. För tidningen La Provence berättar han att han såg flygplanet hastigt tappa höjd, strax innan det kraschade i det bergiga området. 

– Jag såg inte mycket, kanske bara i två, tre sekunder. Flygplanet flög väldigt lågt, kanske på 1.500–2.000 meter. Det var imponerande, det såg ut att sjunka. Jag tänkte att det aldrig skulle klara sig över bergen, säger Sébastien Giroud.

Olycksorsaken oklar

Planets så kallade svarta låda – som innehåller registrerade färddata och inspelning av piloternas samtal – har hittats, men vad som orsakat olyckan är fortfarande högst oklart.

Ett antal faktauppgifter ökar mysteriet kring kraschen:

  • Inom loppet av några minuter sjönk planet mycket snabbt från sin marschhöjd på omkring 11.000 meter.
  • Ett vittne såg planet krascha ner i marken i det bergiga området. Men det ska inte ha kraschat med något i luften, och inga smällar eller andra oväntade ljud ska ha hörts före tragedin var ett faktum.
  • Det finns inga tecken på kommunikation mellan piloter och flygledare under de sista tio minuterna. Planet ska inte ha skicka ut någon nödsignal.
  • Enligt den franska vädertjänsten var vädret i området lugnt under förmiddagen. Däremot rådde regn och hårda vindar längre åt syd och sydväst varifrån planet kom.
  • Det fanns inga tecken på tekniska fel på planet. Den sista rutinkontrollen av planet gjordes så sent som i går i Düsseldorf.

”En tragedi”

På förmiddagen kommenterade Frankrikes president Francois Hollande den tragiska olyckan.

– Det här är en tragedi som inträffat på fransk mark, sade Hollande i direktsänd fransk tv.

Flygtypen, Airbus 320, är ett av världens vanligaste plan för kort- och medeldistanser och är speciellt populärt bland lågprisbolagen. Flygplanet lanserades 1988 och totalt har över 3.600 levererats. Flygbolaget SAS äger sex plan och leasar 18 av märket Airbus 320.

Flygbolaget Lufthansa som äger Germanwings är förtegen om händelsen, men säger i en kommentar:

– Vi vet ännu inte vad som hände med Germanwings flight 9525. Våra tankar är med familjemedlemmar och vänner, säger en talesperson på pressavdelningen.

Inga uppgifter om svenskar

Svenska utrikesdepartementet har ännu ingen information om det fanns svenskar ombord på planet.

– Vi försöker undersöka det genom vår ambassad i Paris som har kontakt med franska myndigheter. Våra ambassader i Berlin och Madrid undersöker det också via lokala myndigheter, säger Johan Tegel, vid UD:s presstjänst till TT.

Många spanjorer ombord

Bland de omkomna fanns 67 tyskar, däribland en en skolklass med 16 elever och två lärare från ett gymnasium i Haltern utanför Düsseldorf.

– Vi är alla djupt berörda. Det värsta som man kan föreställa sig har hänt. Det är den värsta dagen i stadens 726 år gamla historia, sade borgmästare Bodo Klimpel enligt tyska medier.

Många spanjorer tros ha befunnit sig på planet och landets kung Felipe av Spanien kommer att avbryta sitt pågående statsbesök i Frankrike för att åka hem med anledning av olyckan.

Flera franska ministrar väntas tillsammans med den tyske ambassadören besöka olycksområdet. I morgon ska Tysklands förbundskansler Angela Merkel åka till olycksplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen i Frankrike

Mer i ämnet