Samtalen om fred mellan Israel och palestinier har egentligen stått stilla de senaste fyra åren. Inga framsteg har gjorts. Foto: TT

En avstannad fredsprocess – utan medlare?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

USA kan ha spelat ut sin roll som medlare i världens, kanske, mest svårlösta konflikt. Reaktionen från den styrande palestinska regeringen tyder på att det inte längre finns någon väg tillbaka till förhandlingsbordet. President Trump uppfyller sitt vallöfte, men stänger dörren till fred.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Det var julmarknad på Västbanken i helgen. Lokala producenter sålde sylt, olivolja och julpynt. Ryktet om ett amerikanskt ställningstagande hade spritt sig till Ramallah, men folk trodde inte riktigt på budskapet.

Ett erkännande skulle ju grusa en tvåstatslösning, eftersom östra Jerusalem i de planerna skulle vara en huvudstad i en palestinsk stat.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Bakslag för Fatah

Det amerikanska utspelet kommer i ett känsligt läge för Fatah, som styr Västbanken och det palestinska folket. President Abbas och hans partikamrater har drivit den känsliga linjen att fredsförhandlingar är den rätta vägen framåt.

Kritiken har dock varit hård mot det palestinska styret, eftersom antalet bosättningar på ockuperad mark samtidigt har fortsatt att öka. Därför sätter utspelet press på en redan svag regering, som tvingas reagera med ursinne och talar om ”ett krig mot det palestinska folket”.

Våld på gatorna

Samtalen om fred mellan Israel och palestinier har egentligen stått stilla de senaste fyra åren. Inga framsteg har gjorts.

Men president Trump har ju utlovat en okonventionell och historisk lösning på konflikten. Nu bränns istället bilder av den amerikanska presidenten på Västbanken och palestinierna har utlyst tre dagar av protester.

Risken för sammandrabbningar är stor, som också kan utmynna i en ny våldsvåg mot israelisk militär och amerikanska medborgare. Det amerikanska utrikesdepartementet varnar också sina medborgare för att besöka gamla stan i Jerusalem.

Reaktionen från omvärlden kraftfull

Turkiet hotar nu med att avbryta sina diplomatiska kontakter med Israel. USA:s allierade, Saudiarabien, menar att uttalandet skadar fredsprocessen.

Det här är nationer med stor betydelse för USA. Kontakterna med Turkiet är redan frostiga, eftersom USA beväpnat kurdiska YPG i Syrien och vägrar att utlämna Fethullah Gulen, mannen som utpekas som ansvarig för kuppförsöket 2016.

Med sin 100 mil långa landgräns till Syrien och strategiska militärflygplatser är Turkiet USA:s nyckel till Syrien. Och Saudi Arabien är en nära samarbetspartner, som med amerikanskt stöd ska balansera hotet från Iran.

En seger för Netanyahu

I Israel kommer, som väntat, positiva signaler – från vänster till höger. För premiärminister Netanyahu är beskedet extra välkommet. De hätska demonstrationerna mot honom på grund av korruptionsanklagelser kommer nu att avta. Utspelet är en stor diplomatisk framgång för den israeliska regeringen, och speciellt för Netanyahu.

Jerusalem är en helig plats för tre världsreligioner och få städer har sett fler motsättningar och krig. Nu väntar en ny turbulent tid – utan ett kortsiktigt hopp om fred.

Rätten till det heliga landet står på spel.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet