Ted Cruz och Donald Trump. Foto: TT

Trumps konvent: En demonstration av splittringen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är möjligt att den bild vi kommer att minnas från republikanernas konvent är när Texassenatorn Ted Cruz buas ut av ilskna Trumpanhängare. Det är en bild som visar på ett splittrat parti.

Bo Inge Andersson

Utrikeskommentator

Det den starkt konservative och starkt religiöse Ted Cruz gjorde är något fruktansvärt, oförlåtligt, sett ur det republikanska partiets synvinkel. Ted Cruz har klart och tydligt och en gång för alla inför miljontals tittare visat att det finns en stor spricka i partiet.

Ted Cruz kom tvåa i republikanernas nomineringsval i våras. Medan Donald Trump fick 14 miljoner röster, fick Cruz 7,8 miljoner.

USA-val 2016

Chock

Det var alltså en politiker med 7,8 miljoner viktiga röster bakom som inte uttalade de ord som Trump-anhängarna väntade: Jag stödjer Donald Trump. Nu har Cruz väljare inte ett fått ett ord på vägen att rösta på Trump. Frågan är vad det betyder i fråga om förlorade röster för Trump.

Det kan nog sägas att detta blev en chock för de Trump-anhängare som hade hoppats att Cruz i sista stund skulle välja partidisciplinen framför hans egna planer på att framstå som en stark kandidat till presidentvalet 2020.

Det betyder alltså att han sänder en signal att han tror att Trump förlorar valet i år.  Också det är en dödssynd. Men det finns också bedömare som menar att Cruz genom detta i själva verket begick politiskt självmord.

Det hör till saken till Donald Trump regelbundet kallade Cruz för en lögnare under primärvalssäsongen: ”Lyin’ Ted” var Trumps namn på Ted Cruz. Han uttalat sig också elakt om Cruz frus utseende och antydde att Cruz far träffat president Kennedys mördare precis före dådet.

Cruz 484 delegater röstade på tisdagens konvent på honom och inte på Trump, vilket bidrog till att Trump inte fick alla delegater bakom sig. Det var också ett tecken på splittringen.

Cruz fru Heidi fick efter talet eskorteras ut av säkerhetsvakter då man fruktade att hon annars på något sätt skulle angripas av rasande Trump-anhängare. Detta blir nog den största plumpen i protokollet under konventet.

”Lås in henne!”

Annars var de många talen avsedda att på olika sätt frambesvärja enigheten. Det intressanta var dock att det som enade de flesta var kritiken, ja, hatet mot Hillary Clinton. Rop som ”Lock her up” – ”Lås in henne” – hördes även denna tredje dag, enligt medierapporter.

De hördes första gången på tisdagen när New Jersey-guvernören Chris Christie höll ett slags rättegång mot Clinton där publiken efter varje anklagelse ropade ”Skyldig!” och ”Lås in henne!”.

Det är Trumps kärnväljare, de mest trogna, som befinner sig på konventet. Det är deras ilska – eller hat – vi hör och ser.

Misstror Clinton

Nu ska snart valrörelsen börja på allvar. Och med tanke på vad vi upplevt hittills kan vi nog räkna med 0att stämningen kommer att vara mycket hätsk i USA fram till den 8 november.

Till saken hör att Trump inte har börjat med massiva tv-annonskampanjer än. Det är Clinton-sidan som lagt ner miljontals kronor på att driva sådana under senvåren och sommaren. De har varit klart negativa, men Trump har i regel inte svarat.

Nu kan vi vänta oss att Trump ger sig in i leken – och det kommer att handla om Clintons alla negativa sidor, som gör att många tvekar att välja henne. Det kan gå hem, för Clinton är inte populär bland väljarna som bland annat anser att hon inte är ärlig.

Generösa och mänskliga sidor

Många talar försökte under kvällen revidera den rent mänskliga bilden av Trump. Det sker alltid på konventen. Deltagarna vill veta något om kandidaternas liv.

Det har i detta fall handlat att visa att Trumps karaktär inte bara består av den aggressivitet han ägnar sig åt när han angriper motståndare och när han stöter sig med stora grupper i samhället. Det har gällt att visa att han har andra, generösa och mänskliga sidor också. Längst gick sonen Eric som kallade sin far för sin hjälte och bäste vän.

Huvudtalet denna gång hölls av den utsedde vicepresidentkandidaten Mike Pence. Han är en traditionell, mycket konservativ, mycket religiös politiker. Han har suttit 12 år i representanthuset i Washington och har varit guvernör i delstaten Indiana i 4 år.

Behärskar spelet

Trump har valt honom för att han behärskar spelet i Washington, något som Trump inte gör. Och han behöver en mycket konservativ vicepresident för att hålla sig väl med de stora skaror av republikanska väljare som inte litar på Trump och som anser att han inte är ”en äkta republikan”. (Han har varit demokrat, han har varit för aborter, han har tillbaka i tiden setts närmast som en New York-liberal, vilket är misstänkt i konservativa kretsar.)

Pence gjorde också allt för att måla en ljus bild av Trumps karaktär och menade att han inte trippade omkring bland alla tusen nya regler för den politiska korrektheten.

Han försökte vända sig även till de svarta och till dem med latinamerikansk bakgrund. Det är grupper som nu anses vara bland Clintons viktigaste väljare.

Lagar givna av gud

Han pekade mot framtiden när han sade att valet av Trump har betydelse fyrtio år fram i tiden. Nya domare ska väljas i Högsta domstolen, som har oerhörd makt att kunna stoppa politiska beslut.

Nu är det viktigt att Trump utser dessa domare – för att kunna garantera att de lagar som stiftas stämmer överens med de lagar som gud har gett människorna, ansåg Pence. Här var det alltså en närmast fundamentalistisk kristen som talade.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet