Foto: TT

En död i angrepp mot fabrik i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

En lokal affärsman dödades vid en attack mot en fabrik nära Lyon i Frankrike. Den mördade mannen ska ha varit den gripna misstänkte gärningsmännens chef.

En attentatsman gick strax innan klockan tio på förmiddagen till attack mot en fabrik i den lilla staden Saint-Quentin-Fallavier, nära Lyon i Frankrike.

Utanför fabriken påträffades en halshuggen kropp med huvudet fastspänt mot ett staket flera meter bort. Offret var en lokal affärsman i 50-årsåldern, uppger AFP. Enligt tidningen Le Dauphiné Libéré rörde det sig om en chef för en transportfirma som kom dit för en leverans.

Den misstänkte gärningsmannen ska ha varit anställd av samma firma, och ha anlänt till platsen i bil tillsammans med sitt offer. Han hade med sig två flaggor med arabisk skrift. Inne på fabriken utlöste han sedan flera mindre explosioner.

Flera gripanden

Polisen kunde gripa den misstänkte gärningsmannen strax efter dådet. Han vägrar att samarbeta med polisen.

Den misstänkte är enligt Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve en 35–årig man. Tidningen Le Monde uppger att säkerhetstjänsten känt till hans kopplingar till salafiströrelsen (en radikal och religiös inriktning av islam).

Däremot ska 35-åringen inte ha varit känd för kopplingar till någon terroriströrelse.

Flera franska nyhetsmedium rapporterar att 35-åringen var anställd av den halshuggne företagschefen.

Ensam gärningsman – fyra gripna

Till en början fanns uppgifter om att det skulle röra sig om minst två gärningsmän, men vid en presskonferens på kvällen har åklagare i Paris berättat att man det inte finns några tecken på att den gripne 35-åringen ska ha haft någon medhjälpare vid tillfället för dådet.

Även hustrun och systern till den gripna 35-åringen har gripits, inte vid attentatsplatsen men i närheten av staden Lyon. Också en fjärde person har gripits, men dennes koppling till gärningsmannen är okänd.

Arbetare evakuerade

Omkring 40 arbetare evakuerades från fabriken och Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve besökte platsen, rapporterar Le Figaro.

– Jag blev rädd och gick ut för att se vad som hände, men kunde inte se något. Jag hade aldrig kunnat tänka mig en attack här, sade ett vittne som hörde explosionen till Le Figaro.

Säkerheten i regionen har skärpts. Den franska säkerhetspolisen ska ha haft uppgifter om att en attack kunde inträffa någonstans i Frankrike, rapporterar lokaltidningen Le Dauphiné Libere.

Fabriken där explosionen inträffade tillhör det amerikanska företaget Air Products. Företaget har nu säkerställt säkerheten på samtliga av sina anläggningar i världen.

Detta är det första attentatet mot en fabrik i Europa. De arbetande som evakuerades ur fabriken uppges vara svårt chockade och har erbjudits psykologhjälp.

Hollande: Ingen tvekan om avsikten

President Hollande kallade dådet för en terroristattack när han höll ett tal med anledning av händelsen.

– Det finns ingen tvekan om avsikten, säger han.

Klockan 18 i kväll har en ceremoni för att minnas offren planerats i Bourgoin-Jailleu, grannkommun till Saint-Quentin-Fallavier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.