Polis marscherar genom en korsning som blockeras av ”gula västarna”. Genom att blockera flera större motorleder runt om i landet vill de få regeringen att tänka om kring sin politik. Foto: Nicolas Tucat/AFP/TT

En död i protesterna mot höjda bensinpriser i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

En person har omkommit och fler än 100 har skadats i samband med stora folkliga protester mot höjda bensinpriser.

Demonstrationerna lamslår trafiken runt om i Frankrike.

Under lördagen deltog drygt 280 000 människor i över 2 000 demonstrationer runt om i Frankrike, enligt inrikesminister Christophe Castaner.

På många håll har det blivit stökigt när demonstranter blockerat vägar och bensinstationer. Närmare 230 personer skadades, sju av dem allvarligt. 52 personer har gripits och polisen har på vissa håll använt tårgas, rapporterar AFP.

Kvinna omkom

En kvinna omkom efter att ha blivit påkörd av en bilist. Olyckan ägde rum vid en vägblockad i regionen Savoie i sydöstra Frankrike. Föraren greps av panik när demonstranterna i blockaden började banka på hennes bil och ökade då farten och körde in i en kvinnlig demonstrant i 60-årsåldern.

I staden Grasse greps en man sedan han försökt köra igenom en blockad. På en video som lagts upp på Twitter av tidningen Nice-Matin ses mannen köra flera meter med en polis på motorhuven.

Protest mot presidenten

Upprinnelsen till protesterna är missnöje med höga bensinpriser men rörelsen har växt till en allmän protest mot president Emmanuel Macron.

-Att jag är här i dag beror på allting, inte bara bensin, säger Alan, en 28-årig it-tekniker som protesterade i Rennes, till AFP.

Proteströrelsen mot bensinpriserna fick stort stöd på sociala medier i oktober då uppmaningar om att blockera vägar började publiceras. Rörelsen kallas gula västarna (gilets jaunes) med anledning av de gula varselvästar som många anhängare bär.

Bubblande missnöje

Skulden för de höga bensinpriserna läggs på president Emmanuel Macrons regering, som har infört skatter för att få bukt med luftföroreningarna. Missnöjet har bubblat i flera månader, framför allt i mindre städer och på landsbygden där kollektivtrafik inte alltid finns som alternativ.

-Ingen tänker på människorna i städernas utkanter, i provinserna, på landsbygden, säger Priscillia Ludosky, som bor i en Parisförort och som har lagt upp en namninsamling på nätet som fått 850 000 underskrifter, till AFP.

-De säger att folk ska använda alternativa transportsätt men i verkligheten fungerar inte det. De har inget annat val än att betala, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.