En skadad man tas om han efter skottlossningen i Krasnoarmeisk i östra Urkaina. Foto: TT

En dödad i östra Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En man dödades och en annan skadades när Ukrainska Nationalgardet försökte lösa upp folksamling vid myndighetsbyggnad i Krasnoarmeisk i östra Ukraina. Det rapporterar flera medier och nyhetsbyråer.

Händelsen i staden Krasnoarmeisk inträffade timmar efter dussintals beväpnade män avbröt omröstningen i östra Ukraina om självbestämmande. En fotograf från AP som var berättat att minst två blödande sågs på marken och ledare för separatister har talat om ett okänt antal offer.

Männen kom till staden som ligger cirka 30 kilometer från Dontesk och avbröt den omröstning som pro-ryska separatister utlyst. Omröstningen ägde rum utanför stadshuset som de också tog kontroll över.  Enligt Interfax har vittnen uppgett att det var medlemmar ur nationalgardets som avlossade skotten när de försökte upplösa en folksamling utanför stadshuset.  

Filmer på nätet

Vittnen till skottlossningen har lagt ut fler filmer på nätet. Filmerna visar hur beväpnade män ropar till en en folksamling ”gå hem” och ”gå härifrån”. Vapnen osäkras när en man från folkmassan går fram mot de uniformerade männen. Ett varningsskott avfyras i luften utan att avskräcka mannen som fortsätter allt närmare. Mer skottlossning utbryter och mannen verkar träffas i benet.

Uniformerade män

 De regionala myndigheterna i Dnepropetrovsk förnekade att det skulle vara en del av nationalgarder som var inblandad i händelsen, men förnekade intet att skottlossningen ägt rum.

”De var inte i Krasnoarmeisk. Ni får dra era egna slutsatser,” skriver den biträdande regionale ledaren Borys Filatov på sin Facebook sida, rapporter AP.

Bilderna från händelsen visar män i flera olika varianter av militära uniformer, men det är inte enhetliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet