Tusentals av Nasralla-anhängare blockerade vägar och tände eld på bildäck i huvudstaden Tegucigalpa på fredagen. Foto: AP/TT

En dödad i väntan på valresultat i Honduras

Uppdaterad
Publicerad

Minst en demonstrant har dödats och över 20 skadats i nya våldsamma sammandrabbningar mellan polis och oppositionens anhängare i Honduras.

Samtidigt går rösträkningen i det jämna presidentvalet in på den femte dagen.

Den utdragna rösträkningen i Honduras skulle ha varit klar på fredagskvällen, lokal tid. Men oppositionens protest mot rösträkningen tycks ha satt stopp för det, meddelar landets valmyndighet. Drygt 1 000 lådor med valsedlar, motsvarande 6 procent av rösterna totalt, som är avvikande eller inkorrekta ska nu räknas om för hand.

Det är oroligt runt om i landet sedan oppositionskandidaten Salvador Nasralla anklagade landets sittande president Juan Orlando Hernández för valfusk och uppmanade sina anhängare att gå ut på gatorna i protest.

Tappade ledning

Tidigt i måndags när 57 procent av rösterna räknats ledde Nasralla med fem procentenheter. Valmyndigheten bröt då en direktsändning av rösträkningen och meddelade att resterande valsedlar skulle tas till huvudstaden Tegucigalpa för att räknas.

På tisdagen lade valmyndigheten ut ett valresultat på sin sajt när 61 procent av rösterna räknats. Siffrorna visade att Nasrallas ledning minskat. Med 94 procent av rösterna räknade har Hernández nu en ledning på 1,5 procentenheter.

Vänsterpolitikern och tv-stjärnan Nasralla godkänner inte rösträkningen och kräver att rösterna i tre av landets arton regioner räknas om.

Bunkrar förnödenheter

Tusentals av Nasralla-anhängare blockerade vägar och tände eld på bildäck i huvudstaden Tegucigalpa på fredagen. Polisen försökte skingra demonstranterna med tårgas.

Oroligheterna fick människor att snabba sig till matvaruaffärer och bensinstationer för att bunkra förnödenheter. Ett 100-tal personer har gripits misstänkta för plundring.

Hernández försöker att bli omvald, trots att presidenten bara får sitta i en mandatperiod enligt landets grundlag.

Flera länder har uttryckt oro över krisen som råder i det fattiga och brottsdrabbade centralamerikanska landet sedan valet.

Fakta: Honduras

Centralamerikanska Honduras, med drygt åtta miljoner invånare, är ett av de fattigaste länderna i Latinamerika och kontinentens mest ojämlika. Över 60 procent av befolkningen lever i fattigdom enligt Världsbankens mått.

Grundläggande sjukvård finns endast tillgänglig för omkring en tredjedel av befolkningen och sjukförsäkringssystemet omfattar bara runt en femtedel av de anställda.

Landet har länge präglats av omfattande brottslighet, våld och problem med straffrihet och korruption. Hög arbetslöshet och bristande utbildnings- och socialpolitik har bidragit till en stor rekryteringsbas för de många ungdomsgängen, som bland annat göds av regionens narkotikahandel.

Fjolårets mord på miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres har även satt ljuset på de omfattande människorättsövergreppen, och rest frågor om myndigheternas vilja att ta itu med dessa.

Källa: Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.