Torsdag den 1 december uppmärksammas World AIDS Day över hela världen. I Kolkata i Indien skickar några aktivister upp en varmluftsballong. Foto: DIBYANGSHU SARKAR/TT

En fjärdedel färre diagnostiseras med hiv än innan pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Världsaidsdagen infaller den 1 december, och samtidigt släpper Världshälsoorganisationen, WHO, och EU:s smittskyddsmyndighet, ECDC, sin årliga rapport där de bevakar hiv och aids i den europeiska regionen.

Datan till rapporten är från 2021 och visar att många europeiska länder rapporterat en ökning av antal nydiagnostiserade patienter med hiv jämfört med 2020. Dock rapporterade hela Europeiska regionen 24 procent färre diagnoser än 2019. Att färre diagnostiserats sedan 2019 kopplas till att covid-pandemin överbelastade sjukvården och påverkade möjligheterna till testning.

Studien visar också att fler människor blivit infekterade av hiv än antal som blev diagnostiserade under perioden 2018-2021. Provsvaren från hälften av de som diagnostiserades 2021 indikerade att de hade levt odiagnostiserade med sjukdomen i upp till 8-10 år.

”Går i fel riktning”

Att det går lång tid mellan infektion och diagnos är dåligt av flera anledningar, säger Andrea Ammon, generaldirektör för ECDC, i ett pressmeddelande.

– Det ökar risken för allvarlig sjukdom och även dödsfall. Obehandlade individer kan också omedvetet föra vidare sjukdomen till sexuella partners, säger hon.

Enligt Ammon vill  ECDC att antalet odiagnostiserade personer ska minska genom tidig testning och snabb behandling.

– Tyvärr ser vi att det går i fel riktning med många människor som lever odiagnostiserat med hiv.

Hans Henri P. Kluge, WHO:s regionchef för Europa, säger i pressmeddelandet att datan i rapporten är mycket bekymrande, och att stigmat kring hiv gör att människor inte testar sig, någonting som ”styr oss farligt mycket utanför banan för att möta vårt mål att till 2030 utrota aids”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.