Att två män med mycket god insyn i Trumps ekonomi och metoder nu fått vittnesimmunitet gör att åklagarna nu kan få god insyn. Foto: TT arkiv

Analys: ”En flodvåg som rör sig allt närmare Vita huset”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Michael Cohens erkännande har inte skapat ringar på vattnet, snarare en flodvåg som rör sig allt närmare Vita huset. Efter att Trumps advokat Cohen i tisdags erkände finansbrott – på sin klients order och med avsikt att påverka USA-valet – har ytterligare två mäns samarbete med åklagarna kommit till ytan, skriver SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Två män har fått immunitet inom loppet av 24 timmar.

Den förste är David Pecker, nära vän till Donald Trump sedan 30 år och högste chef för mediehuset som äger ”National Enquirer”.

Tveksamma publiceringar

Samma tidning som betalade en playboymodell 150 000 dollar för att hon inte skulle berätta om en påstådd affär med Donald Trump.

Tidningen som också under valkampanjen 2016 bland annat hade en förstasida som hävdade att Hillary Clinton var sjuk och hade sex månader kvar att leva, och som en annan vecka konstaterade att den demokratiska presidentkandidaten i hemlighet haft två hjärnblödningar.

David Pecker vet vem – eller vilka – som kände till betalningen.

Han kan visa sig vara ett trovärdigt vittne för Trump – någon som bekräftar att Cohen agerade själv utan sin chefs vetskap.

Eller så kan han bekräfta Cohens bild – att USA:s president mycket väl visste vad som pågick.

Finanschef med full insyn

Den andre mannen som fått immunitet är Allen Weisselberg, finanschef för Trump Organization.

Han vet bättre än de flesta var Trumps pengar finns.

Han har jobbat för familjen Trump så länge att det var Donald Trumps pappa som anställde honom.

Han överser både presidentens privata transaktioner och Trump organizations ekonomi.

Han sköter bankärenden och han har varit ansvarig för flera av Donald Trumps deklarationer.

För två år sedan skrev Wall Street Journal ett personporträtt om honom. Weisselberg själv ville inte uttala sig, Ivanka Trump gjorde det å hans vägnar:

”Han har en avgörande roll i Trump Organizations tillväxt och ekonomiska framgång. Han är lojal och har stått vid min fars och vår familjs sida i över trettio år”.

Nu har han immunitet av åklagarna som utreder vem som visste vad gällande betalningen till en utpekad älskarinna.

Öppet fönster

Åklagare ser inte lättvindigt på att ge någon immunitet. Du ska erbjuda något bra – något (eller någon) tyngre – för att själv inte behöva ta lika stora konsekvenser för ditt brott.

Det man kan konstatera är att åklagarna nu har ett relativt öppet fönster till Donald Trumps affärer:

  • De samarbetar med hans advokat sedan tio år
  • Med en av hans äldsta vänner
  • Och med hans finanschef

Om det finns mörka hemligheter i Trumps finanser så borde presidenten vara riktigt orolig vid det här laget. Men om inga konstigheter har begåtts, har USA:s president inget att bekymra sig över.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.